Završena druga runda dijaloga Beograd-Priština, očekuje se obraćanje Borelja 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Drugi runda dijaloga lidera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija uz posredovanje EU završena je danas u Briselu.

Očekuje se obraćanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja koje je najavljeno za 15.45.

RSE iz Brisela izveštava da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napustio zgradu u kojoj su vođeni razgovori ne obraćajući se medijima.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao je da Vučić još izvesno vreme ostaje u Briselu i da će se u petak, 19. avgusta, obratiti javnosti.

„Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Aleksandar Vučić ostaje još izvesno vreme ovde u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja“, rekao je Petković novinarima u Briselu.

U Briselu su od jutros održane dve runde dijaloga Vučić-Kurti sa zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom i dva kruga odvojenih bilateralnih sastanaka obe strane sa evropskim posrednicima.

Prva runda trilateralnog susreta premijera Kosova Albjina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim zvaničnicima u okviru dijaloga na najvišem političkom nivou održana je danas pre podne.

Tom sastanku su prethodili odvojeni sastanci Kurtija i Vučića sa Borelom i Lajčakom.

Borelj je uoči današnje runde dijaloga na Tviteru napisao da očekuje da dvojica lidera budu fleksibilni da dođu do zajedničkog stava.

„Nedavne tenzije na severu Kosova pokazale su još jednom da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da da nađu zajednički jezik“, napisao je Borelj uoči zajedničkog sastanka kojem su prethodili odvojeni razgovori sa Kurtijem i Vučićem.

Vučić je posle susreta sa Boreljom na Instagramu napisao da počinju razgovori o „suštinskim problemima“ na Kosovu i da se „nada kakvom-takvom rešenju“ iako, kako je naveo, „u to uopšte ne veruje“.

Ovo je prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana.

Vučić i Kurti juče su u Briselu razgovarali i sa specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom koji je i danas došao u zgradu EU gde se održava dijalog. Uoči nastavka dijaloga lideri Srbije i Kosova razgovarali su juče i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari