Završena sednica Skupštine Srbije, usvojeno svih 60 predloga, sledi raspisivanje izbora 1foto EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIĆ

Poslanici Skupštine Srbije završili su prvu, a kako je najavljeno i poslednju sednicu u jesenjem zasedanju, glasanjem o 60 tačaka dnevnog reda.

Na kraju sednice, predsednik skupštine Vladimir Orlić zahvalio je poslanicima na učešću kao i radu u pretodnih 15 meseci, a pre svega onima koji su glasanjem podržali politiku jačanja i razvoja Srbije, pokazali da su jedinstveni i složni i da, kako je rekao „vode nezavisnu politiku jednako kao predsednik Aleksandar Vučić i vlada“.

Na današnjoj sednici prihvaćen je Predlog zakona o budžetu Srbije za 2024. godinu, Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima.

Poslanici su izglasali izmene i dopune Zakona o državnom premeru i katastru, o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, izmename i dopune Zakona o budžetskom sistemu, zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 i set finansijkih zakona.

Poslanici su usvojili izmene Zakona o duvanu, o javnim medijskim servisima, o naplati takse za javni medijski servis, o zdravstvenom osiguranju, o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama, o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, o porezu na dohodak građana, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezima na imovinu, o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Usvojene su izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama, o Ustavnom sudu, o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu.

Poslanici su izglasali i set zakona iz oblasti obrazovanja, kao i više međunarodnih sporazuma o zajmovima.

Izabrani su članovi Nadzornog odbora za izbornu kampanju, članovi Republičke komisije za energetske mreže, a za člana Veća Agencije za sprečavanje korupcije izabrana je Vesna Lazarević, sudija u penziji.

O svim predlozima vodila se objedinjena rasprava, tako da se o većini zakonskih predloga nije čulo gotovo ništa.

Kako je ranije najavljeno, ovo će biti jedina sednica jesenjeg zasedanja nakon koje se očekuje da predsednik Srbije na obrazloženi predlog Vlade raspusti skupštinu i raspiše parlamentarne izbore.

Pre toga bi trebalo dae predsednik Narodne skupštine raspisati lokalne izbore u više od 60 jedinica lokalne samouprave, a očekuje se i na raspisivanje pokrajinskih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari