Zbijanje redova u vlasti vodi u referendumsku astomsferu 1Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvuje sastanku Radne grupe za medupartijski dijalog, bez prisustva stranaca Fotoreporter: Milica Vuckovic

Zalaganje lidera socijalista Ivice Dačića za zajednički nastup vlasti na svim izbornim nivoima, u slučaju ukrupnjavanja opozicije, može da posluži za stvaranje „referendumske atmosfere“ na izborima i ovakvo „zbijanje redova u vlasti“ opozicija treba da iskoristi, smatraju sagovornici Danasa.

Predsednik Narodne Skupštine i Socijalističe partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je juče, govoreći o odnosima vlasti i opozicije i predstojećim izborima, da se on zalaže zajednički nastup i jednog predsedničkog kandidata vladajuće koalicije „na svim izborima koji budu raspisani“, u slučaju da „opozicija ide ka nekom ukrupnjavanju“.

Dačić je ovo naveo nakon što je objasnio dokle se stiglo u pregovorima vlasti i opozicije, za koje Ana Stevanović, članica Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) podseća da su preduslov da bi se uopšte govorilo o bilo kakvom nastupu opozicije na izborima.

– Mi smo pristupili pregovorima pod posredstvom EU da bi se stvorili uslovi za izalazak na izbore. Sve dok takve situacije nema, sve dok ljudi ne budu bili u mogućnosti da biraju slobodno i dok postoji i najmanji pritisak na bilo kog birača, izbori za nas neće biti mogući – naglasila je ona.

Što se tiče eventualnog ukrupnjavanja opozicije koje je i Dačić pomenuo, Stevanović je podsetila da je to bila ideja Stranke slobode i pravde još pred beogradske izbore 2018. godine ali da opozicija nije prepoznala značaj takvog nastupa za stvaranje referendumske atmosfere koja bi izvela birače na glasanje.

– Prvi je Dragan Đilas, za beogradske izbore pre tri i po godine, pozivao upravo na tu jednu listu želeći da stvori referendumsku atmosferu. Nažalost pojedine opozicione stranke nisu to poslušale, neke od njih su se nakon toga i raspale a druge su ostale ispod cenzusa. Volela bih da iz takvog jednog iskustva izvuku poruke da se ponovo ne prave iste greške – navela je ona.

Za stvaranje ovakve atmosfere – sa jednom velikom opozicionom listom, zalaže se i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan koji smatra da iza Dačićeve ideje „stoji“ predsednik države.

– Očigledno je da Dačić govori ono što mu naređuje Vučić. Nek se ujedinjuju ili prave koalicije, to je njihova stvar. Opozicija mora što pre da otpočne dijalog i da „igra svoju igru“. Ovakav potez vlasti bi još više potpomogao da se stvori referendumska atmosfera na izborima i to je ono što opozicija mora sa iskoristi – naveo je Movsesijan.

Dačić je i ranije iznosio stav „da bi stranke vladajuće koalicije trebalo da nastupe na jednoj listi“ na predstojećim izborima.

„I ne mislim to zbog izbornog rezultata, nego smatram da bi sve partije kojima je interes zemlje na prvom mestu trebalo da stanu na jednu stranu, posebno zbog sve većih pritisaka i izazova sa kojima se suočavaju“, rekao je Dačić u maju ove godine.

Ipak, Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd, smatra da je motiv iza ovakvog Dačićevog predloga upravo – izborni rezultat SPS-a.

– Najave Ivice Dačića oko zajedničkog nastupa stranaka na vlasti govore prvenstveno o raspadu njegove matične Socijalističke partije Srbije, koja verovatno samostalno ne bi uspela da preskočni ni sniženi cenzus, već se žele održati na vlasti krijući se na listi Srpske napredne stranke i rejtinga Aleksandra Vučića – istakao je Veselinović.

Sa druge strane, on kaže da ovakva najava Dačića dolazi i iz straha od dobrog rezultata koji bi opozicija mogla da postigne u Beogradu.

– Podaci koji govore da režim loše stoji u Beogradu dostupni su i partijama na vlasti, pa se oni na sve načine žele što bolje pripremiti za buduće izbore i zbiti redove kako bi „minimizirali štetu“ posle izbora – navodi Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari