zdravko ponošfoto FoNet Milica Vučković

Aleksandar Vučić u Pekingu prodaje ciglu, ali Srbima. I to po ko zna koji put. Ovo na što liči Vučićevo divljenje Vladimiru Putinu je samo maskirovka za domaću publiku. Tome je namenjeno – komentariše za Danas Zdravko Ponoš, lider stranke Srbija Centar.

Iako je ranije najavljivao mogući sastanak sa predsednikom Ruske federacije, predsednik Srbije je nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini u Pekingu, rekao da je Vladimira Putina sreo slučajno, mimo zakazanog sastanka, a njegov osnovni utisak na osnovu tog susreta bio je sažet u rečenici koju je rekao, razume se, domaćim medijima – da Putin puca od samopouzdanja.

– Divi se on inače Putinu zbog načinu vladavine, ali to ovde nije tema. Sad mu se divi zbog publike u Srbiji. Šepurenje u Pekingu i divljenje Putinu u stilu „Pinki je video Tita“ služi za odvlačenje pažnje – kaže Ponoš.

Tema je, napominje, to što se Vučić sprema za završni potez u predaji Kosova.

– Takozvana Vučičeva završnica. Po njemu će se to zvati u srpskoj istoriografiji. Vučić je posle debakla u Banjskoj sateran u ćošak. Cena za njegovo izvlačenje iz ćoška nije to da napravi bar malo prostora za demokratiju u Srbiji. Što bi neko trgovao s njim za nešto što neće da isporuči njima nego građanima Srbije. Cena je da isporuči oko Kosova ono što je prodao – smatra on.

Da bi mu se progledalo kroz prste za Banjsku, ističe dalje, od njega se traži hitna i bezuslovna kooperativnost oko Kosova. Ta prilika, kaže, neće biti propuštena.

– Kao prvo, to se odnosi na povratak Srpske liste u Kurtijevu arhitekturu vlasti. Srpska lista je inače brzo krenula da odradi taj deo obaveze koju je Vučić preuzeo. Zamolili su Kurtija da im hitno raspiše izbore na severu, a oni će prepodobni naglavačke i bez i jednog uslova da učestvuju. ZSO više ne spominju ni oni i Kurti, bez obzira što to što se sprema nije mnogo ni zajednica, ni srpska. Problem je što sada Kurti zateže i hoće dodatno da ponižava Vučića kad je video da je u blatu – smatra Zdravko Ponoš.

Drugi, još važniji zahtev, ističe Ponoš, jeste da Vučić pusti Kosovo u međunarodne organizacije i to hitno.

– Bez formalnog priznanja jer to nije ni potrebno da bi se otkočila putanja Kosova ka članstvu u NATO. U razgovorima koje je Vučić imao u Beogradu pre neki dan, dato mu je da razmisli do 22. oktobra, uz razumevanje da će da razmisli, naravno, o svojoj budućnosti. Ako pristane na sve, onda izbore u decembru može da odradi u svom stilu i neće mu „zakerati“. A da odradi par delikatnih koraka, to može i par nedelja posle izbora. Neverovatno je koliko je puta Vučić prodao Kosovo kao ciglu i narodu i spoljnim akterima. Ova spoljna trgovina se bliži kraju. Dokle će narodu da prodaje ciglu, zavisi od naroda. Možda već u decembru – zaključuje Zdravko Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari