A, moguća izolacija Srbije? Ili, samo neka je Putin dobro?: Žarko Korać o izjavi Vučića da ruski predsednik "puca od samopouzdanja" 1foto FoNet Milica Vučković

Moguće je da je današnji susret Aleksandra Vučića sa ruskim i kineskim predsednikom u Kini uz sporazume koji su potpisani u Pekingu, poslednji ekser u kovčeg evropskog puta Srbije – tako psihilog Žarko Korać vidi ishod posete predsednika Srbije toj državi.

Podsetimo, Vučić je danas, tokom drugog dana posete Kini, nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, a iščekujući ili, pak, zbegavajući biletarni sastanak sa Putinom, u zavisnosti od toga kakvu politiku je odlučio da vodi u odnosu na Evropsku uniju, izjavio: „Video sam Putina, puca od samopouzdanja“.

Dakle, srpski predsednik rekao je za ovdašnje medije da je za ruskog, koji je u ratu sa celom EU i zapadnim svetom zbog agresije na Ukrajinu, prilikom kratkog susreta, stekao utisak da „puca od samopouzdanja“.

– Ionako već dve godine ni jedno poglavlje pristupne agende Srbije ka EU nije otvoreno, još manje neko zatvoreno, makar privremeno. Niko više i ne pominje pristup EU. Naprotiv, u evropskom parlamentu se sve više pominju sankcije Srbiji zbpg poslednjih dogadjaja na Kosovu – kaže za Danas Žarko Korać.

I tako je, dodaje, politika šefice JUL-a Mire Marković na kraju, posle njene smrti, trijumfovala.

A, moguća izolacija Srbije? Ili, samo neka je Putin dobro?: Žarko Korać o izjavi Vučića da ruski predsednik "puca od samopouzdanja" 2
foto EPA PHOTO EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

– Kako je govorila “sunce se radja na istoku”, Zapad je i onako dekadentan i protiv Srbije. Danas svi mediji pod kontrolom vlasti ponavljaju ovu besmislenu frazu u raznim varijantama.Odnosno, nikad bolje Srbiji dok je u savetu bezbednosti štite Rusija i Kina. Kao što su štitile i Slobodana Miloševića. Pa znamo kako je prošao – podseća Žarko Korać.

Prema njegovim rečima, dok se u Tirani, tokom Samita Berlinskog procesa, sve zemlje regiona pripremaju za EU integracije, „naš predsednik u Pekingu se pored ostalog bavi pitanjima raspoloženja ruskog predsednika Putina“.

– Doznajemo da “puca od samopouzdanja”. Odlično, noćas će cela Srbija mirno na počinak. Sve je kako treba. A moguća izolacija Srbije? Koga to interesuje dok je Putin dobro.Srbija sve više liči na Domanovićevog Vodju – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari