Nije bio dobar trenutak da Srbija u Njujorku potpiše sporazum o saradnji sa Rusijom, saglasni su Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije i Duško Lopandić, bivši diplomata i član pokreta „Srce“.

Lopandić je za N1 ocenio da je sporazum koji su potpisali Sergel Lavrov i Nikola Selaković „sadržinski minoran aranžman“, ali da je problem što je on potpisan u momentu kada je Rusija eskalirala agresiju prema Ukrajini tako što je mobilisala dodatne trupe i u govorima zapretila nuklearnom katastrofom, što ostavlja sve zabrinute.

Osim sporazuma o pitanjima eneregetike, sa Rusijom nema osnova da se potpisuje bilo šta, te da treba da se vratimo na put koji smo počeli pre 20 godina – integracije u EU, poručio je Lopandić.

Lopandić je objasnio da sporazum koji je izazvao veliki odjek u javnosti u suštini standardna stvar diplomatije između ministarstava spoljnih poslova, a nekad se zaključuje i samo tako što se razmene faksovi, bez potpisivanja.

Najnoviji sporazum između Rusije i Srbije, međutim, privukao je pažnju javnosti jer su ga potpisali ministri u Njujorku, smatra ion i dodaje da mesto, vreme i simbolika ima veze sa željom vlasti Srbije da kaže: „Pomoz’ bog čaršijom sve četiri strane“.

Zečević očekuje da će u narednih mesec dana biti veoma jak pritisak na Srbiju da se uvedu sankcije Rusiji.

Niko nije u narodu lud da ne vidi o čemu se radi, a to je da je svaki srpski nacionalni interes „zgažen u poslednjih 20 godina“ i da nigde „Zapad nije zalegao za Srbiju“, rekao je Zečević.

Otuda stav Srbije koja racionalno zna da joj je mesto u EU, ali kad vidi posledice koje se odnose na njene nacionalne interese, ona se okrene Rusiji, predočio je on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari