Zelenović: Ideja o održavanju međunarodne konferencije o rešavanju pitanja Kosova prilika za ostvarivanje trajnog mira 1foto FoNet Milica Vučković

Narodni poslanik Nebojša Zelenović rekao je danas da je ideja o održavanju međunarodne konferencije o rešavanju pitanja Kosova prilika za ostvarivanje trajnog mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, saopštila je stranka Zajedno.

„Pozdravljamo ideju o održavanju međunarodne konferencije na kojoj bi se razmatralo rešenje kosovskog pitanja, naveo je Zelenović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, Srbija treba oberučke da prihvati održavanje te konferencije i da se tu napravi dogovor o celom Zapadnom Balkanu.

„Dugo zagovaramo tu ideju i drago nam je da je ona konačno došla na agendu međunarodnih institucija“, naglasio je Zelenović.

Dodao je da je koncept postojećih pregovora Beograda i Prištine zasnovan na tome da će strane u pregovorima same da sprovedu ono oko čega su se usaglasile i istakao da veruje da je očigledno da takav mehanizam ne funkcioniše.

„Međunarodna konferencija bi imala kapacitet da predvidi sistem nagrada i kazni za stranu koja prihvati ili odbije da sprovede sporazum“, dodaje Zelenović.

On smatra da bi takva konferencija morala da uključi sve države Zapadnog Balkana i da se zasniva na principima nemenjanja granica i davanja jasne evropske perspektive za region, a da se kao ciljevi mogu postići formulisanje zajedničke odbrambene politike, usaglašene sa odbrambenom politikom EU, i formiranje ekonomske zajednice Zapadnog Balkana u kojoj bi granice bile obrisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari