Zelenović: O partnerstvu razgovaramo sa SSP, PSG, DS i Ne davimo Beograd 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da zajedno sa Strankom slobode i pravde (SSP), Pokretom slobodnih građana (PSG), Demokratskom strankom (DS) i pokretom Ne davimo Beograd razgovara o „partnerstvu“.

„To je partnerstvo u kojem se nećemo napadati, o jasnim idejama kako da predstavimo različite politike u više kolona, da čuvam jedini drugima leđa na lokalu – tamo gde je najviše pritisaka na birače“, kazao je Zelenović u debati na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Zelenović je gostovao u debati u okviru jutarnjeg programa na Radio-televiziji Srbije sa Bojanom Torbicom, potpredsednikom Pokreta socijalista, sa druge strane.

Tema su bili pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima, ali se debata u jednom trenutku pretvorila u nadglasavanje učesnika, optužbe koje je Vulinov stranački kolega izneo na račun Zelenovića zbog „učešća u bivšem režimu“, da bi na kraju voditeljka bila primorana da Torbici oduzme reč kako bi se vratili na temu razgovora.

Govoreći o dijalogu o izbornim uslovima Zelenović je obrazložio zašto nije prihvatio dokument koji je sačinjen u okviru dijaloga sa posrednicima iz Evropskog parlamenta.

„Ništa od zahteva koje smo mi ispostavili se nije uvrstilo u taj dokument i mi taj dokument nismo mogli da prihvatimo. Ja sam ostao (u razgovorima) do kraja, do poslednjeg trenutka dok je postojala mogućnost da se bilo šta unapredi, međutim. vlast jednostavno nije dala priliku ljudima da imaju slobodne izbore, a mi to nismo mogli da prihvatimo“, naglasio je Zelenović.

On je naveo da su neki od glavni uslova – postojanje medija „u kojima može da se čuje istina“, kao i izbacivanje „mafije“ iz izbornog procesa, aktivnosti koje će sprečiti krađu na izbornim mestima i mogućnost da sve političke organizaciju nadziru ovaj proces.

Torbica je naveo da njegov Pokret socijalista nije ni želeo da učestvuje u ovim razgovorima te da ne razume zašto je bilo potrebno uvoditi strane posrednike.

„Jadno je i bedno kada pozovete komšiju da vam sređuje odnose u kući. Ljudski je jadno, a politički bedno. Jadno je kad idete u Brisel, kad idete u Strazbur, kao kolega, da pljujete svoju vlast i svoju državu i govorite protiv nje“, naveo je Torbica.

Zelenović je, kada je uspeo da dođe do reči, naveo da ne razume zašto se smatra „izdajstvom“ to što je razgovarao sa evropskim partnerima, kada Srbija želi da bude deo Evropske unije, a to, kako je ukazao Zelenović, nije moguće sa ovakvim izbornim sistemom.

Posle kraće rasprave o konkretnim izbornim uslovima kao što su nadzorna tela za kontrolu izbora, učešće opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji, Torbica je raspravu premestio na teren optužbi na račun „bivše“ vlasti. Torbica je potom prešao i na lične napade na konto politike koju vodi Zelenović.

„Promenili ste tri politike – bili član Demokratske stranke, pa prebegli sa mandatom u Zajedno za Srbiju a sad ste neka zelena opcija, da li vi smatrate da ste ozbiljan političar“, upitao je Torbica.

Posle pokušaja nadglasavanja sa socijalistom, voditeljka je rekla da mu oduzima reč te je dala priliku i Zelenoviću da odgovori.

„Šta da odgovorim? Kada sam postao zelen? Onda kada smo zaštitili životnu sredinu, izgradili park od 300 hektara, izgradili postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, uredili regionalnu deponiju na kojoj se reciklira otpad, tad smo postali zeleni. Što nije niko drugi to uradio?“, upitao je Zelenović i vratio se temi izbora.

Na pitanje novinarke da li je doneo konačnu odluku o izlasku na izbore, Zelenović je rekao da o tome razgovara sa partnerima iz opozicije među kojima je najbliža saradnja uspostavljena sa Ne davimo Beograd i Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, dok se razgovori vode i sa DS, SSP i PSG.

Zelenović je rekao da sa ekološkim aktivistom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i pokretom Ne davimo Beograd radi na formatiranju „nove ponude“ na predstojećim izborima na proleće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari