Zelenović: Vlada Srbije treba da donese neke važne odluke, jedina ima mandat da odluči hoće li Srbija ići ka Zapadu 1foto FoNet Milica Vučković

Živ nisam da čujem odgovor vlade Srbije da li će uvesti sankcije Rusiji, izjavio je večeras šef Poslaničke grupe Moramo – Zajedno Nebojša Zelenović u raspravi o novoj vladi u Skupštini Srbije, i ocenio da je ona da se „prezimi“, na šta je mandatarka Ana Brnabić rekla da će se Srbija boriti koliko god može da ne uvede sankcije Rusiji.

Mi vladu nemamo devet meseci od kako su raspisani izbori, zato što se u državi vodi politika sakrivanja pod kamen, a to znači da se ne odlučuje, rekao je Zelenović u parlamntu u raspravi o novoj Vladi Srbije.

Kako god da se odluči u teškim vremenima, to će da košta državu. Evo doterasno do kraja godine, vlada nam ni ne treba, ocenio je Zelenović.

Zelenović je naveo da je Vlada Srbije ta koja treba da donese neke važne odluke i jedina ima mandat da odluči hoće li Srbija ići ka Zapadu. Jedina je vlasna da odluči hoćemo li uvesti sankcije Rusiji. Živ nisam da čujem odluku Vlade Srbije, šta o tome misli ministar Žigmanov, Tanja Miščević ili Dubravka Đedović, naglasio je Zelenović.

Od tog pitanja zavisi kako će izgledati naša budućnost, upozorio je Zelenović i kritkovao to što je predsednik države Aleksandar Vučić ograničio mandat vlade koja još nije izabrana.

Hoće li ta vlada da prezimi jednu ili dve zime? Kako ćete da uradite bilo šta iz ekspozea kada imate jednu zimu, upitao je Zelenović.

Zelenović je rekao da je prema izveštaju Elektroprivrede iz 2011. godine energetski sistem Srbije bio na efikasnosti nemačkog, ali se njime nije dobro upravljalo, niti ulagalo i morao je da propadne.

Ukazujući na kandidaturu Gorana Vesića za ministra građevine, infrastrukture i saobraćaja, Zelenović je zamolio poslanike da zamisle Vesića nagog, jer je to učinio sa Gradom Beogradom, ali sa zlatnom značkom, za koju niko ne zna koliko košta, aludirajući na spomenik Stefanu Nemanji.

Mandatarka za sastav vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da u izlaganju Zelenovića nije čula nikakvu politiku, osim toga što je sve zamolio nekoliko puta da zamisle Vesića golog.

Brnabić je navela da nije istina da je Srbija bez vlade i da se formira pred istek roka predviđenog Ustavom, podsećajući da su nekada Vlade Srbije birane bukvalno 15 minuta pred istek roka.

Ona je navela da Srbija nije uvela sankcije Rusije i nastavlja da zastupa svoju principijelnu politiku.

Videćemo, dosta je predsednik Vučić pričao o tome. Borićemo se, kao što se trenutno borimo, rekla je Brnabić i istakla da to kako će ministri glasati kada se postavi pitanje uvođenje sankcija Rusiji pitanje za Vladu Srbije.

Ministri kada budu glasali vlada će doneti odluku i izaćićemo sa tom odlukom pred sve vas, najavila je Brnabić.

Verujem da će ova vlada, pa taman da je tu samo da prezimi, uraditi mnogo na energetskoj bezbednosti i sigurnosti Srbije, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari