Zelenović: Vučić se krije od Saveta Evrope 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović sastao se u petak sa šefom misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijasom Flesenkemperom.

Na sastanku je rečeno da Vlada Srbije još uvek odbija postmonitoring misiju Saveta Evrope o stanju demokratije u Srbiji, a posebno o situaciji u lokalnim samoupravama, saopšteno je iz ZZS.

Zelenović se u razgovoru sa Flesenkemperom osvrnuo na posetu predsednika Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Lin Verbek Beogradu, koja je organizovana nakon što je Zelenović u Savetu Evrope govorio o pritiscima na opštine i gradove u kojima na vlasti nije Srpska napredna stranka. Lin Verbek je tada rekao da će o stanju u Srbiji biti organizovan postmonitoring, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je tu informaciju demantovalo.

„Verbek je jasno rekao da je na sastanku sa ministrom Ružićem razgovarao o uvođenju postmonitoring misije u Srbiji. Ministar Ružić je to prvo prihvatio, a onda je dobio packe od vrha države i postmonitoring misija nije prihvaćena, što se nikada u istoriji Saveta Evrope nije dogodilo. To je diplomatski skandal koji još uvek nije ispravljen“, podsetio je Zelenović.

„Danas vlast priča o navodnoj spremnosti da organizuje poštene izbore, a zapravo je zabranila Savetu Evrope da pošalje misiju koja bi utvrdila čime se sve vlast služi u gušenju osnovnih demokratskih sloboda. Zato je jasno da u Srbiji nema ni demokratije ni izbora, sve to je Vučićev cirkus koji ima samo jedan cilj – opstanak na vlasti po svaku cenu“, zaključuje Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari