Žigmanov: Napetost pred izbore među 'blokovima' stranaka nije u skladu s demokratskim standardima 1foto (BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC)

Lider Demokratskog saveza Hrvata (DSH) u Vojvodini Tomislav Žigmanov je večeras naglasio „visoku napetost“ između suprotstavljenih stranačkih „blokova“ pred izbore 17. decembra u Srbiji, što, kako je ocenio, „nije u skladu s demokratskim standardima tokom predizborne borbe“.

 

Žigmanov, čiji DSH izbore izlazi u koalicija sa Strankom pravde i pomirenja Usame Zukorlića je za Inasajder kazao da je to „uobičajeno u društvima s nedovoljno konsolidovanom demokratijom“.

Naveo je da je njiihova predizborna kampanja usredsređena na neposredan rad s biračima, „posebno zajednicama – Hrvata, Bošnjaka i drugim nacionalnostima“.

Dodao je da ta platforma naglašava njihovu ulogu „kao autentičnih glasova za predstavljanje tih zajednica“ na republičkom i pokrajinskom nivou, te da partneri iz Stranke pravde i pomirenja prenose pozitivne reakcije građana bošnjačke zajednice u Sandžaku

Čini se, kako je kazao, da je veće interesovanje za izbore nego ranije, posebno zbog napretka na području Sandžaka kroz izgradnju autoputa, modernizaciju škola i zdravstvenih ustanova i ocenio da je time to područje „značajno napredovalo“.

Rekao je i da je njegovo imenovanje za ministra u Vladi Srbije hrvatska zajednica pozitivno prihvatila, te očekuje podršku na izboorima jer je, kako smatra, „prepoznat kao autentični zastupnik“ njihovih interesa, „čija uloga nije samo simbolična jer je to aktivno doprinelo relaksaciji odnosa Hrvatske i Srbije“.

Naglasio je „ohrabrenost“ jer, kako je istakao, hrvatska zajednica sve više želi da se angažuje i ne živi više u strahu ili pasivnosti.

Žigmanov je rekao da bi institucije trebalo da hitno reaguju „da bi osigurale ispravnost izbornog procesa i njegovu zakonitost“

Podvukao je da politčki subjekti moraju pokazati odgovornost, a državne institucije preuzeti ključnu ulogu u osiguranju pravičnosti i zakonitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari