Žigmanov: Hoćemo da se manjinska prava ostvaruju u celosti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i nosilac liste „Ujedinjeni za pravdu“ na republičkim i pokrajinskim izborima Tomislav Žigmanov izjavio je večeras na završnoj konvenciji ove koalicije u Subotici da se hrvatska i bošnjačka zajednica u Srbiji okupila oko pitanja jednakosti i ravnopravnosti, te da je neophodno da se manjinska prava ostvaruju u celosti.

„Stalo nam je do budućnosti Srbije, do demokratije i razvoja, stalo nam je do napretka Srbije, i stalo nam je do dobra i napretka zajednica koje predstavljamo“, naveo je Žigmanov.

On je podsetio da obe zajednice žive na područjima koje nisu jednako razvijene.

„U Subotici postoje tri mesta koja nemaju vodovod i sva tri mesta su naseljena u većinskom broju pripadnicima hrvatskog naroda. Mi hoćemo samo da se ta strukturalna nejednakost i neravnopravnost promeni“, ocenio je Žigmanov u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“.

On je istakao da pripadnici ovih manjinskih zajednica žele Srbiju u kojoj će svaki građanin da živi od svog rada, da ima jednake šanse i mogućnosti kada je u pitanju njihova budućnost.

„Javni sektor ne sme biti zatvoren za one koji ne pripadaju većini. Hoćemo jednaku zastupljenost i Hrvata i Bošnjaka i pripadnika drugih zajednica. Hoćemo da se manjinska prava u celosti ostvaruju, bez negativne intervencije države. Hoćemo ambijent u kojem neće biti rizik izjasniti se da si Hrvat i da se i druga postignuća pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji ističu“, rekao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, još uvek je nedovoljan broj dece koji se upisuju u razrede na hrvatskom jeziku, a hrvatska kulturna udruženja još uvek dobijaju manji obim sredstava u odnosu na druge zajednice.

„Naša potreba da osnujemo Dramu na hrvatskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica još uvek nije ostvarena. Zar mi ne zaslužujemo da se na daskama čuje ikavica ili ijekavica, da pokažemo da možemo ne samo glumiti nego i režirati“, poručio je Žigmanov.

Potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i kandidat koalicije „Ujedinjeni i za pravdu“ za Skupštinu Srbije Rehjan Kutrović je rekao da se ova koalicija nije ujedinila ni protiv koga, nego zbog istine, pravde, i zbog svih onih zajedničkih vrednosti koje kao narodi baštine.

„Mi poštujemo Srbiju, teritorijalni integritet i suverenitet ove države, ali isto tako želimo da i Srbija poštuje nas kao manjinske narode. Želimo da imamo sva ona prava koja ima većinski narod i dodatna prava koja treba da imamo kao pripadnici nacionalnih zajednica u Srbiji“, ocenio je on.

On je poručio da manjine nisu pretnja ovoj državi, nego njeno bogatstvo, nešto što treba negovati i afirmisati.

„Mi želimo partnerske odnose, ne želimo kao neki drugi – poltronske odnose. Poltronstvo ne donosi nikome dobro, ni većinskom ni manjinskom narodu. Želimo poštovanje naših nacionalnih različitosti, i želimo da kažemo u svim delovima Srbije, a posebno u Beogradu – ‘Ja sam Hrvat’, ‘ja sam Bošnjak’, ‘ja sam Rom’, ‘ja sam Bunjevac’, uz veru da će većinski narod to poštovati“, poručio je Kutrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari