Žigmanov nakon konsultacija sa Vučićem: Nije bilo konkretnih dogovora, spremni smo da budemo deo institucija u kojima se odlučuje 1Foto: BETAPHOTO/Nikola Todorovic

“Demokratski savez Hrvata u Vojvdini, kao deo koalicije Vojvođani, tokom konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iskazao je spremnost da bude deo institucija u kojima se odlučuje. Rekli smo da želimo da damo svoj doprinos i da budemo deo insititucinalnog okvira. Jer mi možemo da budemo subjekt koji će pridonositi u nekom posrednom smislu normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa”, naveo je Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, nakon razgovora u Predsedništvu Srbije.

On je precizirao da nije bilo konkretnih dogovora, niti je bilo reči o većini ili manjini, već o načelnim stvarima i formi koja bi uključivala nacionalne manjine.

Na pitanje pod kojim uslovima bi DSHV ušla u novu vladu, Žigmanov je rekao da treba sačekati da se vidi u kom pravcu će ići Srbija i tek onda da se vidi u kom segmenu Hvarati iz Vojvodine mogu da doprinesu.

„Ako budemo našli konsenzus kada su u pitanju neke određene stvari mogli bismo da uđemo u Vladu. Ali ponavljam, nije bilo reči o uslovima za moguću saradnju. Mi smo i pre jasno komunicirali sa javnošću, navodeći da želimo saradnju sa onima koji obavljaju vlast. Koliko sam shvatio predsednika republike, on će po završetku konsultacija izaći sa jednom vrstom predloga i tada ćemo znati na koga računa“, objasnio je Žigmanov i dodao da je predstavnike njegove stranke i njega samog ohrabrila činjenica da je predsednik govorio i o tome da je moguće da će buduća vlada uključivati nacionalne zajednice u svoj sastav, ali kada se konsultacije završe znaće se na koje manjine je i mislio.

Žigmanov je naveo i da je predsednik Vučić pokazao veliki interes kada su u pitanju stavovi DSH i iskazao očekivanja od buduće vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari