"Žika Gojković iz osvete prepustio stranku": Parandilović (POKS) o novom raskolu među obnoviteljima monarhije 1foto: POKS Kragujevac

Nakon što je do skoro predsednik frakcije Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Žika Gojković povukao zahtev da bude upisan kao zastupnik ove stranke, usled čega je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu presudilo u korist Vojislava Mihailovića, predvodnika druge frakcije, a zamenik predsednika ove stranke Miloš Parandilović za Danas kaže da je Gojković ovo učinio jer u stranci nije imao većinu koja bi podržala njegov predog za ulazak u vlast.

– U kampanji smo išli sa Patriotskim blokom za Kraljevinu Srbiju, nastupali smo kao opozicija i govorili smo da ćemo u Skupštini delovati kao opozicija. Odnekud se pojavljuje Gojković sa stavom da treba ući u vlast. Ja sam rekao da od toga nema ništa i zato što sam ja vodio kampanju govoreći da ćemo biti opozicija SNS-u, i zato što većina odbora nije za to. Kada je video da nema podršku u stranci i da je apsolutno svaki odbor na mojoj strani, on zakazuje izbornu skupštinu, objašnjava Parandilović.

Ali pokazaće se da je ta izborna skupština bila lažna, jer je Gojković povukao papire iz nadležnog ministarstva, čime je praktično prepustio stranku Vojislavu Mihailoviću, okončavši tako spor koji traje još januara. Time je, smatra Parandilović, želeo da „napakosti bivšim saborcima koji su ga spasili“.

– Spor je bio između Mihailovića i njega. Obojica su održala izborne skupštine, koje se međusobno nisu priznavale, i jedan i drugi su aplicirali u ministarstvo da ih upišu kao zastupnike POKS-a, kaže Parandilović. Dodatan im je problem predstavljalo i to što su za ovaj Gojkovićev postupak saznali tek nakon desetak dana, kada je već bilo kasno za bilo kakvu žalbu.

– S obzirom da je ovde 50 odbora i još možda toliko povereništava, bez njih nikakvu odluku neću donositi. Sa njima ću razgovarati oko toga šta i kako dalje. Ali ćemo da učiniti sve da se monarhistička ideja u Srbiji ne raspadne. Ja sam monarhista i biću monarhista dokle god sam živ, tu nema dileme, kaže naš sagovornik.

Dodaje da je Gojković glasao za izbor naprednjaka Vladimira Orlića na mesto predsednika Skupštine, dok je on glasao protiv.

– Zanimljivo je da je odluka Predsedništva da Dragan Ninković, Mirko Čikiriz i ja budemo poslanici. Te dve poslanice su postavljene fiktivno, dogovor je bio da se povuku na prvoj sednici, ali to nisu učinili, te su praktično ukrali dva mandata od sopstvenih ljudi i podržavaju SNS. Izigrali su volju svojih birača, kaže Parandilović i dodaje da za Gojkovićem niko nije pošao, pa ni dva odbornika iz Gojkovićevog matičnom somborskog odbora.

– To je bio neki njegov hir ili osveta ljudima iz stranke. Koalicione partnere sam upoznao sa situacijom. Nisam mogao da pretpostavim da je ovakav scenario moguć. Osećam i ja deo odgovornosti, navodi naš sagovornik.

Gojković je bio nedostupan na broj poznat redakciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari