Žiofre: Cenimo sve pozitivne poteze srpskih organa prema izbeglicama iz Ukrajine 1foto FoNet/EU

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je da Unija veoma ceni to što su Srbija i njeni građani oduvek bili otvoreni i saosećajni prema izbeglicama, kao i sve pozitivne poteze nadležnih srpskih organa prema izbeglicama iz Ukrajine.

Povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna, Žiofre je rekao da je od 24. februara, kada je Rusija započela „neopravdani i neosnovani rat“ protiv Ukrajine, više od sedam miliona Ukrajinaca izbeglo u zemlje EU.

On je kazao da je gotovo tri i po miliona Ukrajinaca dobilo status privremene zaštite u zemljama članicama Evropske unije, to jest smeštaj, zdravstvenu zaštitu, socijalnu pomoć pristup tržištu rada, i obrazovanju, i pohvalio Srbiju koja im je obezbedila isti nivo zaštite, navodi EU info mreža.

U Srbiji, prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, boravi oko 7.000 izbeglica iz Ukrajine i većina je u privatnom smeštaju, dok je njih 68 smešteno u Centru za azil u Vranju.

Evropska unija je, od izbijanja izbegličke krize 2015. godine, pomogla Srbiji sa više od 130 miliona evra. Uz pomoć koja se odnosila na poboljšanje uslova smeštaja i prihvata izbeglica, EU je omogućila da izbeglice imaju bolji pristup zdravstvenoj nezi, obrazovnom sistemu i socijalnoj zaštiti, navodi se.

Uz to, Srbija je, zahvaljujući podršci EU, uspela da izbeglicama obezedi pristup svim zdravstvenim uslugama i lekovima, a tokom pandemije korona virusa bila je među prvim državama koje su obezbedile vakcine za izbeglice.

Kada je reč o sektoru obrazovanja, EU je pomogla da se svoj deci omogući školovanje, a izrađeni su i obrazovani materijali na maternjim jezicima izbeglica. Sprovedeno je i više desetina edukativnih i drugih sadržaja za prosvetne radnike kako bi se obučili za rad sa izbeglicama i doprineli njihovoj boljoj integraciji u obrazovni sistem, dodaje se.

Evropska unija će nastaviti saradnju sa srpskim institucijama u oblasti migracija i pružati neophodnu podršku u procesu pristupanja Srbije EU. Prioriteti u narednom periodu ostaju efikasan nadzor granica i poboljšanje uslova u kojima izbeglice u Srbiji borave.

Ovogodišnji Svetski dan izbeglica više od 100 miliona ljudi širom sveta dočekuje u prisilnom rasejanju, od Avganistana, Sirije, Jemena i Mjanmara do Venecuele ili Burkine Faso. Ujedinjene nacije upozoravaju da bi situacija mogla da se pogorša zbog nadolazeće krize u snabdevanju hranom, izazvane ruskom agresijom na Ukrajnu, navodi EU info mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari