Živković (SSP): U Boru zagađenje deset puta iznad dozvoljenih vrednosti 1Foto: Beta

Predsednica Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru Irena Živković izjavila je danas da su Boranima „čisto i plavo nebo nad gradom“ vlasti Srbije obećavale u više navrata, ali je sada zagađenje povećano za deset puta iznad dopuštenog čime se „ozbiljno ugrožava“ zdravlje građana.

SSP je saopštila da je Živković rekla da su Borani na ulici septembra 2015. godine „tražili svoje pravo na zdravlje, ali i odgovornost jer projekat u koji je iz (državnog) budzeta uloženo 300 miliona evra nije radio onako kako je obećano“.

Protesti su bili posle otvaranja „Nove topionice“, a do smanjenja zagađenja došlo je nakon smanjenja proizvodnje.

„Sledeći put čisto i plavo nebo su Boranima obećali ministar Antić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je RTB prodat Kinezima“, ali je neposredno potom zagađenje ponovo počelo da prelazi sve zakonom dozvoljene granice: od dozvoljenih 350 mikrograma sumpor-dioksida po kubnom metru vazduha, prelazi i 3.000 mikrograma što je deset puta preko svih granica, kazala je Živković.

Rekla je i da „zakonom dozvoljene granice prelaze i teški metali (arsen, kadmijum, olovo, živa)“, kojih ima u česticama u vazduhu.

Zdravlje Borana se ozbiljno ugrožava, a istovremeno im se i preti otpuštanjem ukoliko se pobune protiv zagađenja, rekla je Živković.

Građani moraju razumeti da su borba protiv zagađenja i borba za očuvanje radnih mesta nerazdvojivi – „to će od nas zahtevati i EU i što pre budemo krenuli s rešavanjem problema, toliko više šansi za opstanak Bora“.

Ona je navela da „za sada državne institucije ne rade, ne odgovaraju na pozive, a Tužilaštvo ne postupa po krivičnim prijavama“.

Uvidom u ugovor s kineskom firmom, „došli smo do podataka da vlast u državi Srbiji garantuje stranim investitorima da neće odgovarati ukoliko dođe do prekomernog zagađenja, kao i to da će subvencionisati zapošljavanje stranih državljana u RTB- u“, kazala je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari