Poslanica ZLF povodom Rezolucije EP: Ne treba zamrzavati IPA fondove 1Foto: Ne davimo Beograd PRESS

Poslanica Zeleno-levog fronta u Skupštini Srbije Biljana Đorđević je izjavila da današnja rezolucija Evropskog parlamenta kojom se poziva na uvođenje mera protiv vlasti Srbije zbog oružanog sukoba u Banjskoj, na Kosovu, 24. septembra, nije neočekivana jer je Vlada Srbije „sarađivala sa kriminalcima koji su već pod sankcijama SAD Milanom Radoičićem i Zvonkom Veselinovićem“.

„Mnogi funkcioneri ove vlasti se ili nalaze pod sankcijama, ili se blisko povezuju s ljudima na interpolovim listama. Ukoliko bude sankcija, one moraju biti usmerene ka pojedincima koji su direktno odgovorni za događaje u Banjskoj“, navela je ona.

„Ono protiv čega smo je zamrzavanje IPA fondova jer je to faktički sankcija koju će osetiti građani. Sama mogućnost da se takva pretnja realizuje je pokazatelj da moramo da na izborima da smenimo ovu vlast jer Vlada koja je najpoznatija po broju kriminalaca povezanih sa njom ne može da nas vodi u bolju budućnost“, rekla je Biljana Đorđević.

Zeleno-levi front u saopštenju poziva na odgovornost u razrešenju krize na severu Kosova i zahteva temeljnu istragu, kao i povratak pregovorima koji doprinose smirivanju tenzija i olakšavanju života na severu Kosova.

„Takođe, zahtevamo da vlasti u Beogradu i Prištini hitno postignu dogovor o redosledu koraka na implementaciji Ohridskog sporazuma radi normalizacije života, kao i na obnovljen dogovor o funkcionisanju nadnacionalnih regionalnih organizacija, a Vladu Kosova da hitno objavi nacrt statuta Zajednice srpskih opština“, rekla je Đorđević.

Evropski parlament je tražio mere protiv Vlade Srbije ukoliko se dokaže njena direktna umešanost u oružani napad grupe Srba na policiju Kosova u Banjskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari