Žofre: Evropska unija odlučna da prigrli Zapadni Balkan 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je danas da je Evropska unija odlučna da prigrli zemlje Zapadnog Balkana.

On je na konferenciji „Primena Evropske konvencije o ljudskim pravima – iskustva i izazovi sudova centralne i jugoistočne Evrope“ rekao da su ljudska prava teme bliske EU i da su borba za ljudska prava i borba protiv organizovanog kriminala od velikog značaja, pa samim tim i ovakve konferencije.

Žiofre je rekao da se Srbija suočava sa određenim problemima po pitanju ljudskih prava i da je pravilno sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava značajno, jer su one kompas koji ukazuje na probleme u državnim sistemima.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović istakla je da su tokom primene Evropske konvencije o ljudskim pravima građani razvili svest o zaštiti prava pred sudom u Strazburu, ali i da su sudije razvile svest o praksi koja se primenjuje u Evropskom sudu.

Ocenila je da je Srbija od početka primene Konvencije načinila velike korake, ali da postoje oblasti koje treba unaprediti, te da su se javljala pitanja odnosa sudova i medija i nepristrasnosti sudija.

Sudija Ustavnog suda Gordana Ajnšpiler Popović rekla je da Ustavni sud od promene Ustava 2006. godine odlučuje po ustavnim žalbama i da je prva odluka meritornog karaktera u zaštiti ljudskih prava doneta 2008. godine.

Ministarka pravde Maja Popović ocenila je da se u Srbiji Konvencija neposredno primenjuje i tumači u skladu sa praksom Suda za ljudska prava, a da će se na konferenciji diskutovati o izazovima u primeni Konvencije.

Direktor Direktorata za ljudska prava Saveta Evrope Kristof Poarel (Christophe Poirel) rekao je da je konvencija živa i važnija nego ikada i da se ljudska prava moraju čuvati i doslovno primenjivati svakoga dana.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper rekao je da od sutra Rusija neće biti potpisnica Konvencije i da ovakve konferencije pomažu zajedničkim stremljenjima i pomažu da se završi proces evropskog jedinstva, koji neće biti potpun bez Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari