Žofre pozvao političke partije na konstruktivan dijalog zarad napretka Srbije na putu ka EU 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Emanuele Žofre pozvao je danas sve političke stranke u Srbiji da se vrate konstruktivnom dijalogu ocenivši da je to važno za napredak zemlje ka EU jer je, kako navodi, politička klima ostala polarizovana.

„Kada je reč o međustranačkom dijalogu koji je vođen ovde zarad postizanja jednog šireg konsenzusa mislim da je rad na tom dijalogu izuzetno važan na putu ka Evropskoj uniji s obzirom da je politička klima u Srbiji ostala polarizovana. Zato pozivamo sve na konstruktivan dijalog jer je sve to usmereno ka jednom cilju, a to je da Srbija više napreduje na putu ka članstvu“, rekao je Žofre.

Posle sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem kome je predao godišnji Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije za 2021. godinu Žofre je naveo i da su u Izveštaju konstatovani postignuti značajni pomaci, kao što je smanjenje hitnog postupka u usvajanju zakona i drugih propisa, kao i usvojen izmenjen kodeks ponašanja.

„Konstatujemo u Izveštaju i upotrebu zapaljivog jezika u plenarnim raspravama te pozivamo apsolutno sve strane da više ne koriste zapaljiv jezik i da se okrenu mirnom dijalogu“, rekao je Žofre.

Pozdravio je i rad Narodne skupštine na izmenama Ustava Srbije sa ciljem unapređenja nezavinosti pravosuđa.

„U demokratskom društvu parlament igra ključnu ulogu, a uloga ovog parlamenta je u proteklim mesecima zaista bila važna“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari