Žofre: Želimo da se Srbija pridruži jedinstvenom stavu EU prema Rusiji 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas da je rat u Ukrajini učinio proces proširenja još važnijim geostrateškim prioritetiom i da Unija želi da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže njenom jedinstvenom stavu prema ruskoj agresiji, uključujući sankcije.

„Više nego ikad proširenje na Zapadni Balkan predstavlja ulaganje u mir, prosperitet i dugoročnu bezbednost na evropskom kontinentu. Zato evropski lideri žele da daju podsticaj ovom procesu, svakome prema zaslugama, kada se ispune uslovi“, rekao je Žofre u na konferenciji „Svetionik boljeg Balkana – prvih 25 godina BCBP“.

Ambasador EU je rekao da je razumljivo što zemlje Zapadnog Balkana iskazuju nestrpeljenje u pogledu svog puta ka članstvu u EU i da unapređenje saradnje predstavlja zajednički izazov regiona i Unije.

„Želimo da unapredimo dalju integraciju regiona u EU, naravno po zaslugama“, rekao je Žofre, dodajući da Brisel želi da odobri status kandidata BiH i da je tokom francuskog predsedavanja Uniji učinjeno sve što je moguće da se postigne dogovor između Skoplja i Sofije.

Žofre je kazao da odluka evropskih lidera da daju evropsku perspektivu Ukrajini, Moldaviji i Gruziji predstavlja jasnu ilustraciju koliko je proširenje važno za evropsku kolektivnu bezbednost, ali je istakao da nema prečica u tom procesu i da te zemlje neće imati povlastice u odnosu na bilo koga drugog.

„Kriterijumi za pristupanje su jasni. Zemlje moraju da usklade svoje politike s EU i proširenje zavisi prevashodno od reformi“, rekao je Žofre i dodao da se kriterijumi nisu promenili posle ruske agresije na Ukrajinu.

Ukazavši da Rusija koristi hranu i energente kao oružje, Žofre je rekao da Zapadni Balkan deli iste probleme kao i članice EU i da Unija računa na zemlje regiona.

„Jednoglasno smo usvojili šest paketa sankcija Rusiji iako je to delom bilo na uštrb građana EU, ali to činimo da bismo obezbedili mir, prosperitet i bezbednost na evropskom kontinentu. Želimo da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže u tome, uključujući Srbiju. Želimo da u međunarodnim forumima zajedno osudimo rusku agresiju na Ukrajinu“, rekao je Žofre.

O predlogu za formiranje Evropske političke zajednice, Žofre je istakao da „svi razumeju da to nije zamena za članstvo u EU“ i da se time želi jačanje veza, produbljivanje razumevanja, posebno po pitanju spoljne i bezbednosne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari