Usponi i gafovi člana Mense: Na kojim je sve državnim funkcijama bio Zoran Đorđević, novi ambasador Srbije u Sloveniji? 1Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Naprednjak Zoran Đorđević, nakon dve godine provedene na funkciji direktora Pošte Srbije, predložen je za ambasadora u Sloveniji.

I to uprkos tome što ne zna slovenački i što nema ni dan diplomatskog iskustva.

A Đorđević je tokom svog vrtoglavog uspona i skakanja sa funkcije na funkciju pokazao da mu diplomatsko ophođenje nije baš jača strana.

Vređao je političke protivnike, a kao predsednik političkog saveta Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost uspeo je da uvredi sve žene i to za Osmi mart, citirajući stihove pesnika Jovana Dučića:

„Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi, nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše… Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje… Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem“.

A onda je morao da se izvinjava, nakon žestokih reakcija javnosti. Nije se proslavio ni kada je pokušao da objasni mladim lekarima zašto ne bi trebalo da napuštaju Srbiju, navodeći da su njena prednost mogućnost boljeg provoda.

Nije se proslavio ni kada je tvrdio da su fiktivno zaposlene trudnice oštetile budžet za osam miliona evra.

Kao ministar odbrane izračunao je da bi nas vraćanje vojnog roka koštalo – dodatnih 70 milijardi dinara, odnosno oko 600 miliona evra.

To se nije dopalo Vučiću koji ga je nazvao genijem, aludirajući na njegovu lošu računicu. Podsemevanje Vučića, kako je objasnio, shvatio je kao kompliment, s obzirom na to da je član Mense.

Doduše ovom članu Mense pokazao je da mu slabo idu geografski pojmovi.

„Kad vi kucate u ’Guglu’, kad napišete Mau, ne izbacuje Mauritaniju, izbacuje Mauricijus i kad udarite ’enter’ dobijete jednu turističku destinaciju koja je potpuno drugačija od Mauritanije“, objasnio je Đorđević, što je naravno naišlo na brojne podsmehe.

I nije bitno što se kandidat za ambasadora ne služi dobro Guglom, važno je bilo i ostalo da je odan SNS i Aleksandru Vučiću. Svoju bezrezervnu podršku donedavnom lideru partije, kome može da zahvali sve dosadašnje funkcije, Đorđević je iskazivao nebrojeno puta, i uvek među prvima.

Doduše, mediji su svojevremeno pisali da je karijeru započeo kao stranački vozač guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, mada je on to demantovao.

Dolaskom SNS na vlast imenovan je za državnog sekretara u ministarstvu odbrane, a nakon smene Bratislava Gašića postao je ministar odbrane, a potom i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, sve do v. d. direktora Pošte Srbija.

Za sebe voli da kaže da je finansista, a u zvaničnoj biografiji mu piše da je po obrazovanju master ekonomskih nauka – “oblast: međunarodno bankarstvo i finansije, zajednički program na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina Grčka – Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, Beograd”.

Ističe da je završio Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane.

Napominje i da završava doktorske studije i “u fazi je prijave doktorske disertacije iz oblasti ekonomskih nauka, sa usmerenjem na finansijsku kontrolu, upravljanje, izveštavanje i reviziju na Univerzitetu Privredna akademija, Novi Sad”.

Pre nego što je postao ministar, Đorđević je osnovao nekoliko firmi. Radio je i kao finansijski direktor u kompaniji „ComTrade“.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Rođen je u 1970. u Beogradu. Oženjen je, ima sina i ćerku. Govori engleski i ruski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari