zoran panovićfoto FoNet Milica Vučković

Programski direktor Demostata Zoran Panović smatra da Aleksandar Vučić nove izbore u Beogradu neće predstaviti kao neko priznanje nepravilnosti na izborima, već kao jednu vrstu političkog dogovora, pa čak i kompromisa, jer ne može da se formira većina koja je u punom kapacitetu bila legitimna.

Odlaganje konstitisanja Skupštine grada Beograd za Panovića je bio“ igrokaz“ da se ne uđe u salu i da nema kvoruma, međutim, smatra da je tačno ono što je Toma Fila rekao a to je da SNS ima većinu verovatno zajedno sa Branislavom Nestorovićem i njegovim pokretom.

„Smatram da je odluka da se ne konstituiše Skupština bila politička. Ono što je sigurno bitno da je pritisak EU možda jedan od najjačih i da je Vučiću i dalje stalo do mišljenja EU, pa to više treba posmatrati kao posledicu toga“, rekao je Panović u emisiji „Studio Live“.

Na pitanje da li je Vučić bliži odluci da se ponove izbori u Beogradu ili će biti dovoljno da izgradi taj legitimitet koji toliko spominje, Panović je ocenio da ne znači da bi legitimitet bio rešen kada bi Nestorović sa svojim pokretom ušao u vlast.

„Vrlo je bitno ako uvaži pritiske koji stižu iz EU. Vučić će probati te neke nove izbore, ako budu, da ne predstavi kao neko priznanje nepravilnosti na izborima, već kao jednu vrstu političkog dogovora pa čak i kompromisa, jer ne može da se formira većina koja je u punom kapacitetu bila legitimna. To je na neki način i prećutni poziv opoziciji na jednu vrstu kompromisa, a to znači da se odustane od neke evropske istrage“, istakao je Panović.

Međutim, kako je naveo, tu postoji jedna „perfidna strategija vlasti“.

„S jedne strane se vodi računa o zahtevima EU, a s druge strane će se u unutrašnjoj propagandi opzicija predstavljati kao cinkaroška, koja radi protiv interesa svoje zemlje. Već se videlo u Šapićevom nastupu ispred Skupštine da će, ako bude izbora, oni imati mnogo veću simboliku za vlast u kampanji, nego što je sama lokalna problematika, kao što su matro i EXPO 2027,“ kazao je Panović.

Prema njegovom mišljenju, opozicija ne može da ima idelane izborne uslove u Beogradu.

„Možda će moći evenutualno da poprave dosadašnje. Novi izbori otvaraju čitav niz pitanja – prvo je kakvi će biti izborni uslovi, drugo kada će biti ti izbori i naravno ko će i u kom formatu ići na izbore“, objasnio je programski direktor Demostata.

Komentarišući ponovnu najavu Vučića o formiranju Narodnog pokreta, Panović smatra da postoje dva mišljenja.

„Apokaliptično, a to je da je Vučićeva ambicija da totalno podeli Srbiju, a ja sam skloniji ovom drugom mišljenju da je to ipak koalicija jednog novog političkog saveza u koju će mnogi ući svojom voljom, a neki će ući jer ne mogu drugačije“, ocenio je sagovornik N1.

Na pitanje da li SPS ima luksuz da kaže ne Vučiću, Panović je naveo da se oni trude da sačuvaju neku vrstu integriteta.

„Izbegavaju neku vrstu ujedinjenja, to je njima i dalje bitno jer bez toga oni se nepovratno utapaju u SNS“, rekao je Panović.

Prema njegovim rečima, iako SNS stalno želi taj izborni legitimitet, ali oni su u biti revolucionarna partija.

„Oni moraju da vladaju svuda, na svim nivoima, od predsednika države do svake mesne zajednice i onda svako iskakanje iz toga remeti tu vrstu vlasti, a tu je Beograd posebno rizičan i posebno simbolički bitan“, zaključio je Panović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari