Može li proevropska opozicija da sarađuje sa pokretima Zorane Mihajlović i Radeta Baste? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Za Zoranu Mihajlović, Stanislavu Pak, Dragana Šormaza i Radeta Bastu nema mesta u redovima proevropske opozicije, barem sudeći po izjavama naših sagovornika.

Bivša potpredsednica i bivši član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović i Dragan Šormaz, zajedno sa nekadašnjom savetnicom bivšeg predsednika Nikolića, koja je takođe bila deo Glavnog odbora naprednjaka, Stanislavom Pakom, činiće novi pokret, odnosno udruženje građana, „Uvek za Srbiju“.

Mihajlović je još u aprilu prošle godine napustila stranku čiji je bila dugogodišnji član i od tada se spekulisalo o tome kako će nastaviti svoj dalji politički aganžman, dok su Šormaz i Pak stranku napustili u relativno kratkom periodu, u maju ove godine, za vreme najmasovnijih protesta „Srbija protiv nasilja“.

Pre njih svoj pokret je osnovao Rade Basta, smenjeni ministar privrede i bivši funkcioner Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. Udruženje „Evropski put Srbije“ najavilo je izlazak na izbore, predstavljaju kandidate za gradonačelnike u nekim gradovima Srbije, ali je i dalje nejasno ko će im biti partneri.

Opozicione poslanike koji su deo grupacije okupljene oko organizacije protesta „Srbija protiv nasilja“ i platforme „Dogovor za pobedu“, upitali smo da li su spremni na, makar tehničku, saradnju sa ovim udruženjima, ali oni tu mogućnost isključuju.

Može li proevropska opozicija da sarađuje sa pokretima Zorane Mihajlović i Radeta Baste? 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević kaže da ne vidi potrebu da njegova stranka uopšte razmišlja o saradnji sa „predstavnicima režima Aleksandra Vučića“.

„Oni koji su do juče bili u službi Vučića su pokazali sve o sebi i svojim vrednosnim sistemima. Ne vidim potrebu ni da hipotetički, deklarativno, teoretski razgovaramo o saradnji sa takvim ljudima. To vam je kao kada se SRS podelio na naprednjake i radikale. Sada se isto tako deli na naprednjake i radikale. Danas se deli SNS na to jedno novo krilo, jer je očito propala ideja stvaranja Narodnog pokreta za državu“, snatra Milivojević.

Govoreći o mogućnosti da jedinstvena opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“, za koju se zalaže i DS, sarađuje sa Mihajlovićkinim pokretom, kaže da izbori još nisu raspisani, te da je, s obzirom da ta lista još ne postoji, najprimerenije da sada svako govori u ime svoje političke stranke.

„Podvlačim za nas je vrednosno neprihvatljivo da sarađujemo sa ljudima koji su bili promoteri stranke koja predstavlja političko krilo organizovanog kriminala. Vrlo su bili eksponirani funkcioneri te stranke“, navodi Milivojević.

Upitan da li isti stav imaju i kada je reč o udruženju „Evropski put Srbije“ Radeta Baste, bivšeg ministra privrede i funkcionera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, Milivojević kaže da je on kratko bio u toj vlasti, ali da i za njega važi isto što i za pokret Zorane Mihajlović – „nema potrebe ni hipotetički misliti o saradnji“.

„Možda će se Rade Baste prikloniti Zorani, možda neće, možda će sarađivati sa Šormazom… Ne znam kakav je nalog Aleksandar Vučić dao svojim bivšim članovima kako da se pozicioniraju. Tek kada vidimo kakav nalog su dobili znaćemo i njihovu poziciju“, navodi poslanik DS.

Ne vidim potrebu da DS razmišlja uopšte o saradnji s predstavnicima režima Aleksandra Vučića. Oni koji su do juče bili u službi Vučića su pokazali sve o sebi i svojim vrednosnim sistemima. Ne vidim potrebu ni da hipotetički, deklarativno, teoretski razgovaramo o saradnji sa takvim ljudima. To vam je kao kada se SRS podelio na naprednjake i radikale. Sada se isto tako deli na naprednjake i radikale. Danas se deli SNS na to jedno novo krilo, jer je očito propala ideja stvaranja Narodnog pokreta za državu.

Može li proevropska opozicija da sarađuje sa pokretima Zorane Mihajlović i Radeta Baste? 3
foto: Printscreen/YouTube/Medija centar

Robert Kozma iz Zeleno levog fronta kaže da ne mogu sarađivati sa onima koji su stvarali „koruptivne dilove i onda se naljutili kada su dobili manji procenat i iz tih dilova ispali“.

„Naravno da nije moguća nikakva saradnja sa onima koji su realno i dalje povezani sa SNS i koji su učestvovali u svim lošim dilovima po građane Srbije i naprednjačkim shemama. Ne možemo da učestvujemo sa onima koji su stvarali te koruptivne dilove i onda se naljutili kada su dobili manji procenat i ispali iz tih dilova. Nas to ne interesuje, Srbiji je potrebna promena potpunog sistema i vraćanje dostojanstva našim građanima“, kaže poslanik ZLF.

I on upitan za saradnju s Bastinim pokretom Kozma kaže da ne vidi suštinsku razliku između Mihajlović i bivšeg ministra i njihovih pokreta.

„Takođe, mislim da ni građani ne vide razliku, odnosno pojedinačno im ne veruju“, poručuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari