Žozep Borelj: Srbija ponovo neusklađena sa sankcijama Rusiji zbog aneksije Krima i Sevastopolja 1foto EPA/JULIEN WARNAND

Srbija se nije uskladila sa poslednjom odlukom Evropske unije kojom se sankcije protiv Rusije produžavaju za godinu dana, potvrđeno je u deklaraciji viskog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja, piše Radio slobodna Evropa.

Radi se o sankcijama koje je EU uvela 2014. godine zbog aneksija Krima i Sevastopolja, a koje se redovno produžuju posednom odlukom Saveta EU.

Produžavanjem ovih sankcija su se uskaldile sve ostale zemlje regiona koje imaju kandidatski status za članstvo u Uniji. Tu spadaju Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija kao i Bosna i Hercegovina.

„Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je“, navodi se u Boreljovoj deklaraciji.

Zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Srbija je drastično smanjila stepen usklađivanja sa spoljnom politikom EU.

Srbija je jedina država u region koja nije uvela nikakve sankcije proutv Rusije u svetlu agresije na Ukrajinu. Srbija se smatra liderom u procesu pristupnih pregovora, međutim od 2021. godine nije otvorila nijedno poglavlje u procesu pristupnih pregovora, jer neke države članice EU smatraju da zemlja ne može napredovati u procesu dok ne uvede sankcije Rusiji.

Od zemalja kandidata za punopravno članstvo u EU se očekuje da progresivno usklade svoje spoljne politike sa politikama EU. Evropski zvaničnici redovno traže od Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Nakon dužeg perioda neusklađivanja, Srbija se u avgustu uskladila sa snakcijama EU, ali koje nisu vezane za Rusiju, već za Kongo, Haiti i Liban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari