Žujović: Politika SDPS je deo mog identiteta 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Kada biram političke partnere, uvek se vodim time da pokušam da radim sa normalnim ljudima, pristojnim, punim vere u pravo značenje reči čovek, a to je danas u deficitu u političkoj ponudi.

Jedna vrsta mogu reći prijateljskog odnosa sa Rasimom Ljajićem me je motivisala da se opet uključim u politički život, ali i pokazatelj da on odgovara gore navedenom opisu, što je pokazao u političkoj praksi, objasnio je Đorđo Žujović za Danas upitan o motivima za njegovo angažovanje u Socijaldemokratskoj partiji Srbije Rasima Ljajića. Žujović je odskoro na funkciji potpredsednika Izvršnog odbora SDP Srbije, posle pauze od godinu dana tokom koje je, kako sam kaže, „više komentarisao događaje“ nego što je bio njihov učesnik. Pre toga proveo je 12 godina u Liberalno-demokratskoj partiji sve do marta 2020. kada je kao „bivši član predsedništva LDP“, govorio i zakulisanim radnjama i „kupovini političara“ u pojedinim strankama opozicije.

Rad u okviru SDP Srbije on vidi, kako kaže, kao „logičan nastavak onoga što sam radio u politici, od kako sam počeo njom da se bavim. Za druge je politika stvar ličnih izbora i često komfora, a za mene je to život i odbrana nekih vrednosti koja su u većini slučajeva skrajnuta u našem društvu“.

Na pitanje kako će se liberalni stavovi i politika koju je zagovarao u LDP i po kojoj je bio prepoznatljiv, uklopiti u program SDPS, on kaže da je učestvovao u pisanju novoog programa SDPS i ugradio i svoje stavove u njega.

„Učestvovao sam u pisanju novog Manifesta Socijaldemokratske partije Srbije koji treba da profiliše dodatno SDPS kao levu, građansku organizaciju, spremnu da razume potrebe sadašnjeg trenutka i ljude kojima mora da se obrati. Takva politika je deo mog političkog identiteta i tu nikada nije bilo odstupanja“, naveo je Žujović. On kaže da je sadašnji politički trenutak presudan za „vraćanje politike u političke stranke“ te da to smatra svojom misijom, kao što to „mora biti misija SDPS“.

„Drugo važno pitanje je kako da vratimo ljude u politiku i šta sve da uradimo svi zajedno, nevezano od političke opcije, kako bismo vratilo ljudsko lice i partijama i pokretima i ideologijama. To je za mene ključni posao i zbog njega ću žrtvovati sve, ali od njega neću odustati“, naveo je on.

Napravili smo beogradski odbor

Upitan da li je možda neko od njegovih prijatelja iz LDP prešao sa njim u SDPS, Đorđo Žujović govori o Igoru Mušiću, koji je takođe bio liberal.

– Napravili smo Gradski odbor u Beogradu pre nekoliko dana, koji je poruka kako dalje vidimo rad SDP Srbije i kakve ljude želimo da okupljamo, rekao je Žujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari