Zvaničnica EP: Dužnost evropskih institucija da prate demokratske procese zemalja kao što je Srbija 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU i Srbije Alesandra Moreti rekla je u osvrtu na proteste nakon izbora 17. decembra, da je „duboko potresena“ dešavanjima u Srbiji, ukazujući da su evropske institucije dužne da prate demokratske procese svih zemalja, koje godinama traže pridruživanje Uniji.

„Duboko sam potresena onim što se dešava u Srbiji, gde hiljade građana demonstrira protiv navodne izborne prevare koja bi, prema opoziciji, ukaljala izborne rezultate“, napisala je zvaničnica Evropskog parlamenta danas na društvenoj mreži Iks (X).

Rekla je da je zabrinuta za zdravlje „svoje koleginice“ Marinike Tepić koja, kako je navela, danima štrajkuje glađu i dodala da poznaje snagu i odlučnost liderke liste „Srbija protiv nasilja“, koja traži od Evropskog parlamenta da podrži istragu i moguće poništenje izbora.

Zvaničnica Evropskog parlamenta rekla je da veruje da evropske institucije „imaju dužnost i zadatak da pažljivo prate demokratske procese zemalja poput Srbije koje već godinama traže pridruživanje EU“.

„Demokratija i vladavina prava su ključni elementi koji ne smeju biti narušeni mogućim izbornim prevarama tipičnim za autokratske vlade i diktature“, napisala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari