Zvaničnici EU: Evropski plan za Kosovo se proučava i strahuje se od zaoštravanja 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Nemaćko-francuski plan je „evropski usaglašeni predlog za uređivanje odnosa Beograda i Prištine i sve strane ga proučavaju, iako se i dalje strahuje od zaoštravanja situacije“, preneli su agenciji Beta zvaničnici EU u Briselu.

Funkcioneri upoznati s delovanjem Evropske službe za spoljne i bezbednosne poslove(EEAS) su naveli da, „kao što je to uobičajeno, ne mogu da se osvrću na tvrdnje medija“ i tako odgovorili na pitanje da li „nemačko-francuski plan“, koji je objavio briselski portal „Euraktiv“, sadrži taćne elemente.

„Taj plan, čije izvorne elemente nije uputno iznositi u javnost, je evropski plan, usaglašen i podržan od Berlina i Pariza“, naglasili su ovi izvori EU, istakavši da su politički vođi u Prištini i u Beogradu ti koji prevashodno moraju da porade na otklanjanju nesuglasica i otvaranju puta ka normalizaciji njihovih odnosa.

„Mi očekujemo“, dodali su, „da se neki prodor ka mirnom i konačnom rešavanju odnosa, normalizaciji Priština-Beograd, ipak dogodi početkom decembra na samitu EU-Zapadni Balkan“.

EU, njen posrednik Miroslav Lajčak i diplomatija nisu prestali da održavaju kontakte s Prištinom i Beogradom, rekli su zvaničnici u Briselu i nisu krili veliko nezadovoljstvo zbog činjenice da kosovski premijer Aljbin Kurti uporno odbacuje predloge EU i Vašingtona da sprovede obaveze iz Briselskog sporazuma i odloži mere koje su poslednjih meseci dovele do opasnog zaoštravanja na Kosovu i u odnosima s Beogradom.

A, po oceni ovih funkcionera EU, srpski predsednik Aleksandar Vučić “ istovremeno stalno sebe i srpsku stranu prikazuje kao žrtvu“ i sad se došlo do toga da se ne vidi mogućnost za nastavak Dijaloga Beograd-Priština i bilo kakve nove susrete dve strane.

Zategnuta situacija, kako je upozoreno i u saopštenju EEAS, dodali su ovi izvori, „jako nas zabrinjava jer podriva godine teškog rada u prilog napretka u Dijalogu Beograd-Priština i dovodi ga u istinsku opasnost“.

Na pitanje Bete, šta vide kao pretnju daljim zaoštravanjem na Kosovu, funkcioneri bliski EEAS-u su uzvratili da „potezi Prištine, pa reagovanja kosovskih Srba čine situaciju bremenitom opasnošcu, ali ima i nekontrolisanih ekstremnih grupa“.

Zamoljeni da kažu da li ce Euleks preuzeti i policijske poslove posle ostavki srpskih policajaca na Kosovu, rečeno je da će misija EU biti ojačana italijanskim karabinjerima, ali će pre svega brinuti o vladavini zakona i bezbednosti i neće preuzeti direktna policijska ovlašćenja i poslove.

Kad je reč o utvrđenom sistemu očuvanja bezbednosti na Kosovu, prvi stepen su snage vlasti u Prištini, zatim Euleks, a tek kad je bezbednost ozbiljno ugrožena, može nastupiti vojna misija Kfor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari