Zvaničnik EU: Sutra u Pragu Srbija da objasni zašto ne uvodi sankcije Rusiji 1FOTO: Foto: BETAPHOTO/EuropeanCommission/Etienne Ansotte/MO

Na prvom sastanku Evropske političke zajednice u Pragu očekuje se da Srbija vođama EU i drugih zemalja objasni zašto, mada pregovara o članstvu s EU, ne zavodi sankcije Rusiji koje je Unija Moskvi nametnula zbog agresije na Ukrajinu, rekao je novinarima danas u Briselu jedan visoki zvaničnik Evropske komisije (EK).

Funkcioner EK je naveo da nije predvidjena posebna rasprava o stavovima Srbije oko sankcija Rusiji, ali je podvukao da neke članice EU tome pridaju važnost, „iako Beograd na sastanku neće biti nikako stavljen na neku optuženičku klupu“.

Izvor u Briselu je ponovio da je stav Unije da Evropska politička zajednica ;neće i ne može biti neka zamena za proces proširivanja EU, jer je to potpuni drugi postupak koji se temelji na usvajanju „tekovina“ i pravila i standarda Unije.

Po njegovom objašnjenju, praktično sve zemlje Unije su zavele sankcije Rusiji, ali ima zemalja koje to nisu u potpunosti učinile i snažan je zahtev velike većine članica EU da to učine svi, uključujući države koje pregovaraju o članstvu s EU.

Cilj pokretanja Evropske političke zajednice ;je da se, kako je on rekao, oko zajedničkih vrednosti i mera i politika okupe i objedine po slobodnoj volji zemlje Unije, kao i zemlje u susedstvu, od Islanda pa do Turske, a očekuju se dogovori oko energije, klime, ekonomske krize na starom kontinentu.

Premijeri Holandije i Albanije Mark Rute i Edi Rama su u zajedničkom uvodniku na briselskom portalu Politiko ;danas, povodom pokretanja Evropske političke zajednice, podvukli da „stari kontinent mora odredjivati sopstvenu budućnost, a jedini način je da zajedno delaju kao demokratski članovi evropske porodice“.

Po mišljenju Rutea i Rame, u središtu rasprave moraju biti pitanja od važnosti za sve, od rata u Ukrajini, do energetske zavisnosti i bezbednosti kad je u pitanju hrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.