Zvizdić: Vučić dolazi među prijatelje 1Denis Zvizdić Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je u Istočnom Sarajevu da je bojazan šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića, da bi se na samitu premijera zemalja zapadnog Balkana 16. marta u Sarajevu mogla ponoviti situacija iz Potočara u julu 2015, potpuno neopravdana i neutemeljena, preneo je N1.

„Premijeri zemalja zapadnog Balkana su naši dragi gosti i prijatelji Bosne i Hercegovine, a posebno premijer Srbije Aleksandar Vučić za koga sam više puta rekao da je pokazao državničku hrabrost i mudrost, i u svakom momentu na ispravan naиin definisao odnose između Srbije i BiH“, istakao je Zvizdić. Najavio je da će svi premijeri doći među prijatelje i u zemlju koja će ih dočekati na profesionalnom, dobrosusedskom i domaćinskom nivou.

Istakao je da će samitu prisustvovati evropski komesar za proširenje Johanes Han i ministar spoljnih poslova Italije Anрelino Alfano radi pripreme za naredni samit koji će biti održan u julu u Italiji. Naglasio je da će u fokusu razgovora biti regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te sadržajnijoj ekonomskoj razmeni, jer je put ka EU zajednički cilj.

„Sve to vodi ka relaksaciji odnosa u regionu, a mir i stabilnost su nam najvažniji prioriteti tako da ćemo zajedno s predstavnicima EU raditi na jačanju regulatornog okvira i formiranja jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu da bismo imali bolji ambijent i kapacitete za privlačenje stranih investicija“, rekao je Zvizdić. Dodao je da će pokušati formiraju zajedničke institucije i unije da bi unapredili trgovinsku razmenu zemalja regiona i predložiti konkretne infrastrukturne projekte koji bi na samitu u Italiji trebalo da dobiju i konačnu potvrdu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari