Zvonimir Stević ćutao 25 godina u parlamentu i jednim gestom naljutio sve 1foto printscreen sps.org.rs

Punih 25 godina Zvonimir Stević, poslanik Socijalističke partije Srbije, bio je poslanik, što u Saveznom, što u republičkom parlamentu. I nikad se ni po čemu nije isticao. Čak ni onda kada se debatovalo o ostanku i opstanku na Kosovu i Metohiji, gde on i živi. Sve do onomad kada je sa galerije Skupštine Srbije uslikan kako u vreme dok traje žustra polemika baš o KIM, sa predsednikom države, gledao porno filmove.

I zbog tog „jednog jedinog gafa“, kojim je naljutio koalicione partnere i predsednika države izbacio iz takta, Stević, je umesto da penziju dočeka u skupštinskim klupama, morao da podnese ostavku. Još nije poznato da li će ga i socijalisti lišiti stranačkih funkcija, budući da je član Predsedništva i Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Da su socijalisti imali veliko poverenje u njega govori i podatak da je u dva mandata bio predsednik Pokrajinskog Odbora Socijalističke partije Srbije za Kosovo i Metohiju.

Zahvaljućući stranačkoj pripadnosti u julu 2008. godine bio je postavljen za pomoćnika ministra i predsednika Koordinacionog centra u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Od decembra 2008. godine obavljaо је funkciju državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju i predsednika Koordinacionog centra u Ministarstvu za KiM.

Pažnju javnosti, Stević je privukao još jednom, 2005. godine, kada je na ime putnih troškova iz skupštinske blagajne potrošio više od dva i po miliona dinara. Tada je pokrenuta istraga o korupciji poslanika koji su u to vreme na blagajni Skupštine Srbije podizali milionske iznose, bez ikakvih računa i te godine ih je proveravala policija i tužilaštvo.

Našao se tada na četvrtom mestu po visini podignutog iznosa – 1.928.096 dinara, za putne troškove. A novinare je tom prilikom optužio da posle vojske i policije žele da uruše i parlament.

Po onome što je Zvonko tada prijavio u Skupštini Srbije ispada da je za 11 meseci prešao ukupno 160.674 kilometara, a to je praktično značilo da je revnosni poslanik za 11 meseci putovao 251 put, odnosno svakog meseca 22 puta. Objašnjenje je bilo da je putovao, naravno, na Kosovo. I danas mu kao mesto prebivališta stoji Priština, što je malo verovatno.

Od 1991. do 1999. godine bio je potpredsednik Skupštine grada Prištinа. Od 1984. do 1987. godine radio je kao novinar u NIP Jedinstvo i to mu je bio prvi posao, a potom je bio sekretar Komisije za JU program. Onda se otisnuo u političke vode.

Osim politike, interesovao ga je i fudbal. Za predsednika FК Gračanica izabran je 1992. godine, a za predsednika FК Priština 1995. godine. Oba kluba sa njim na čelu prešla su u višu ligu.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i zahvalnica, među kojima SPS na svom sajtu izdvaja povelju „Кapetan Miša Anastasijević“ koju je 2012. dobio za doprinos regionalnom razvoju i saradnji u regionu.

Rođen je 17. marta 1957. godine u Prištini. Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari