Alibunar: Raskršće vetrova 1

Osim što je raskrše puteva, za Alibunar se može reći i da je raskršće vetrova, pošto je zahvaljujući Deliblatskoj peščari pod stalnom „stražom“ vazdušnih strujanja. Zahvaljujući tom fenomenu, ovde je izgrađen i atraktivni vetro-park.

Prema arheološkim izvorima, teritorija gde je danas Alibunar naseljena je u neolitu, pa tokom bronzanog doba i u vreme Rimljana. U spisima se mesto pominje prvi put u XVI veku, kao naselje pod turskom vlašću po imenu Alijina voda. Tu je postojao Ali-pašin bunar, pa otuda i kasniji naziv naselja, koje se ranije zvalo Krsturnica. Posle povlačenja Turaka, Alibunar je srpsko naselje sa 32 kuće (1717). Godine 1773. godine je u sastavu nemačkog graničarskog puka.

Alibunar je danas tipična banatska varoš. Na teritoriji Opštine je deset naselja među kojima je Alibunar najveće naselje i administrativni centar, a tu su još: Banatski Karlovac, Vladimirovac, Dobrica, Ilandža, Janošik, Lokve, Nikolinci, Novi Kozjak i Seleuš. Prema popisu stanovništa iz 2011. ovde živi 20.151 stanovnik, a većinsko stanovništvo je srpsko sa udelom (60,7 odsto), pa sledi rumunsko (24 odsto). Tu su još Slovaci i Romi, što Alibunar čini multietničkom sredinom, sa specifičnim spojem kulture i tradicije, što otvara potencijal za turizam kroz prezentaciju istorije, kulturnog stvaralaštva, nasleđa i običaja naroda koji tu žive.

Ipak i pored izuzetnih tzv. komparativnih prednosti za razvoj – najviše kroz intenzivnu poljoprivredu, uključujući proizvodnju organske hrane, te atraktivnu okolinu, Alibunar je kao i ostatak Banata suočen sa dramatičnom depopulacijom. Odlazak posebno mladog i radno sposobnog stanovništva moguće je zaustaviti samo promišljenim i dugoročnim ulaganjima upravo u najpropulzivnije grane, među kojima turizam prednjači, pošto osom sopstvenog razvojka podstiče i niz drugih oblasti.

Nesumnjivo, najveći turistički potencijal je destinacija romantičnog naziva Devojački bunar u Deliblatskoj peščari. Zapravo, smešten između plodnih njiva i alibunarske i ilandžanske močvare, Alibunar gazduje turistički najatraktivnijim delom Deliblatske peščare koja svojim bogatstvom nudi mogućnost razvoja različitih vrsta turizma, od ekološkog i lovnog, do sportsko-rekreativnog i zdravstvenog, čemu posebno pogoduje postojanje brojnih geotermalnih izvora.

Obilje ponuda prirode logično otvara perspektivu za razvoj izletničkog, školskog i seoskog turizma. Na teritoriji same opštine najzastupljenija delatnost je poljoprivreda, što je samo po sebi dobar oslonac za intenzivniji razvoj drugih privrednih grana, pre svega sektora turizma i trgovine.

Ovakav položaj i blizina aerodroma (60km), Dunava (40km) i gradskih centara daje mogućnost različite ponude, kao što su rekreativni, izletnički i wellness turizam na lokalitetu Devojački bunar, kao i lovni i ribolovni turizam na celokupnoj teritoriji opštine.

Osnovni turistički potencijal opštine Alibunar je Deliblatska peščara. Predstavlja izuzetan rezervat ali i neiskorišćeni potencijal za dalji razvoj turizma u opštini.

Teritorija kojom gazduje opština Alibunar je vrlo bogata i geotermalnim vodama, pogodnim za kupanje, što je preduslov za razvoj zdravstvenog turizma. Prirodan dodatak ovih vrsta turizma je proizvodnja zdrave hrane, koja bi mogla biti i osnova za razvoj sportsko-rekreativnog, školskog i specifičnog seoskog turizma.

Smeštajni kapaciteti

Na teritoriji Opštine Alibunar postoji Devojački bunar sa 1.200 vikend kuća, hotelskim, konferencijskim, sportskim i velnes kapacitetima.

Rade i hoteli Plava dama, Stari lovac, Zlatni bor, pansion Goranski dom, a sve se više uključuju i domaćinstva u ponudi smeštaja.

Manifestacije

Na teritoriji opštine Alibunar tokom godine održavaju se brojne turističko-kulturne manifestacije, među kojima nesumnjivo prednjači lov na banatsku lisicu.

No, samo poslednjih nekoliko sedmica održani su brojne manifestacije. Tako je Udruženje odgajivača „Dobrica“ organizovalo je od 30. novembra do 02. decembra 2018. godine Izložbu sitnih životinja u Dobrici, u saradnji sa Mesnom zajednicom Dobrica, Sportskim savezom Alibunar, opštinom Alibunar i sponzorima.

U parohijskom domu u Janošiku, povodom adventnog perioda koji prethodi Božiću, tradicionalno je organizovana radionica na kojoj su učenici veronauke adventne venčiće. Poslednjeg novembarskog dana u Seleušu je obeležen Dan rumunske državnosti, kojim je 1. decembra proslavljeno 100 godina od ujedinjenja Rumunije. Uoči praznika u organizaciji Zajednice Rumuna, u saradnji sa Ministarstvom Rumunije za Rumune u dijaspori i Konzulatom Rumunije iz Vršca, u Centru za kulturu opštine Alibunar održan je koncert rumunske narodne muzike. Nešto ranije u renoviranom Domu kulture u Lokvama održan je Festival rumunske muzike i folklora pod nazivom „Spice de aur“.

U Domu kulture u Banatskom Karlovcu održan je tradicionalni „Jesenji pesnički maraton“, jedinstvena poetska manifestacija u našem okruženju, koja okuplja pesnike iz čitave Srbije.

Inače, u turističkom naselju naselju Devojački bunar, koje ima oko 1.200 vikend-kuća, hotelske, konferencijske, sportske i wellness kapacitete, turističku ponudu obogaćuju mnogobrojne manifestacije koje se održavaju tokom cele godine, poput „Prvomajskog uranka“, „Sabora pčelara“, „Zlatne udice“, „Likovne kolonije“, već pomenute „Hajke“…

Saobraćajna mreža

Međunarodnim putem E-94 i prugom međunarodnog karaktera omogućena je dobra veza između Srbije i susedne Rumunije, što podrazumeva promet domaćih i stranih turista. Kao deo međunarodnog puta Alibunar je povezan sa Beogradom (56 kilometara, Pančevom (35km) i Vršcem 33km. Kroz Alibunar prolazi značajna drumska saobraćajnica Beograd-Pančevo-Alibunar-Vršac-Temišvar, kao i železnica koja takođe spaja Beograd i Temišvar.

Od beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ udaljen je samo 60 kilometara, a od Dunava 40. U neposrednoj blizini ili nešto udaljeniji, ali dovoljno blizu su i važni gradski centri bogate istorije i kulture, što otvara mogućnost kombinovanog odmora – mir Deliblatske peščare i jednodnevni izleti do fruškogorskih manastira, rimskih iskopina, brojnih vinarija, umetničkih centara…

Projekat „Turizam kao najveći potencijal Alibunara“ sufinansira se sredstvima Opštine Alibunar. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.