Ford otpušta 4.000 zaposlenih u naredne tri godine 1Foto: Pixabay/Face-4

Ford će u naredne tri godine ukinuti gotovo 4.000 radnih mesta širom Evrope, uključujući 1.300 u Velikoj Britaniji, zbog toga što planira da se fokusira na proizvodnju električnih vozila.

Američki proizvođač automobila rekao je da planira da eliminiše 3.800 radnih mesta u razvoju proizvoda i administraciji u Evropi, zbog rastućih troškova i potrebe da se ubrza prelazak sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električna vozila, piše Gardijan.

U Nemačkoj će, kako navodi britanski list, biti ugašeno 2.300 radnih mesta, 1.300 u Velikoj Britaniji i 200 u ostatku Evrope, saopštila je kompanija i dodala da namerava da smanji smanjenje zaposlenih dobrovoljnim otpuštanjem.

Preokret će, kako je najavio Ford, utrti put za profitabilnu budućnost i omogućiti im da se takmiče sa konkurentskim markama automobila u Evropi, koja se suočila sa značajnim ekonomskim i političkim izazovima.

“Ford ima za cilj da zadrži 3.400 inženjera u Evropi koji će se nadovezati na osnovnu tehnologiju koju pružaju njihove kolege iz SAD i prilagoditi je evropskim kupcima”, rekao je Martin Sander, generalni direktor Fordovog poslovanja za evropska električna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.