Iznajmljivanje automobila na Kritu - cene, saveti i informacije 1Foto: Shutterstock/guteksk7

Krit je jedno od najvećih grčkih ostrva i gde god da krenete imaćete mnogo toga da obiđete i vidite.

Zbog svog planinskog reljefa, severna obala je naseljenija i lakša za pristup, dok se mnogim mestima na jugu teže pristupa i to baš na južnoj obali koja važi za lepšu na Kritu.

Južni Krit je oblast spektakularnih plaža koje bi bilo šteta propustiti samo zato što autobusi stižu do ograničenog broja priobalnih sela. Pošto se oslanjanje na turističke kompanije (koje vode turiste na izlete) može pokazati veoma teškim za one koji su željni istinskog istraživanja ostrva, najbolje rešenje za obilazak svih skrivenih lepota Krita je rent a car.

Saveti za najam automobila na Kritu

Iznajmljivanje automobila na Kritu je prilično jednostavno.

Ako putujete tokom jula, avgusta ili u septembru kada je na Kritu veliki broj turista, uvek je preporučljivo rezervisati kola unapred. Na ovaj način ćete obezbediti povoljniju cenu i biće vam lakše da izaberete kategoriju automobila. Što ranije rezervišete automobil imaćete više dostupnih modela da izaberete.

Ako imate manji budžet treba da znate zlatno pravilo: kompaktni (i stoga jeftiniji) automobili obično se rezervišu prvi, pa ako čekate do poslednjeg trenutka možda će vam ostati izbor samo najskupljih dostupnih modela.

Da biste iznajmili automobil u Grčkoj, morate imati najmanje 21 godinu (starost se može razlikovati u zavisnosti od kategorije automobila) i morate imati vozačku dozvolu najmanje 1 godinu. Vozači mlađi od 25 godina mogu platiti najam automobila po višoj ceni.

Ukoliko imate decu i dosta kofera, možda će vam biti praktičnije da pokupite i vratite automobil u luci ili na aerodromu. Neke rent a car kompanije na Kritu takođe dozvoljavaju da kola preuzmete na jednom, a vratite na drugom mestu. Proverite ovo unapred pre potpisivanja ugovora.

Lokalne rent a car kompanije obično nude bolje cene i veću fleksibilnost od stranih kompanija. 

Dokumenti koji su vam potrebni za iznajmljivanje automobila na Kritu

Pripremite sve potrebne dokumente za rent a car pre polaska na letovanje i proverite njihovu važnost. Neretko se dešava da turisti u poslednjem trenutku primete da im ističu vozačka dozvola ili pasoš.

Važeća vozačka dozvola je sve što vam je potrebno za vožnju u Grčkoj. Neke od kompanija mogu zahtevati i međunarodnu vozačku dozvolu, zato je najbolje da to proverite na vreme sa rent a car kućom.

Takođe je neophodno uvek imati sa sobom lični dokument kao što je pasoš.

Cene iznajmljivanja automobila na Kritu

Cene najma vozila će značajno zavisiti od agencije koju odaberete i tipa vozila koje iznajmljujete. Glavni letnji meseci i mnogo drugih faktora mogu uticati na povećanje cene. S druge strane najam vozila na nedelju dana ili više često umanjuje cene.

Evo nekih primera kako biste znali šta da očekujete.

  • Minimalne cene rent a car-a na Kritu počinju od 15 € do 22 € po danu.
  • Ekonomični automobil košta od 7-9 evra, a kompaktni od 14 evra po danu. Imajte na umu ključnu reč „od“ jer može biti dodatnih troškova.
  • Automobili srednje klase se iznajmljuju u proseku od 19 evra, dok standardni koštaju 26 evra.
  • SUV i mini kombiji su skuplji, sa prosečnom cenom od 23 i 34 evra dnevno. SUV pune veličine može dostići čak 45 evra za početak, dok će premium automobil biti od 75 evra po danu.

Pazite!

Ovo je veoma važno da znate! Većina kompanija će zahtevati od vas da imate važeću kreditnu karticu sa koje će vam rezervisati određen deo novca kao depozit u slučaju štete ili izbegavanja plaćanja. Ovaj depozit može iznositi nekoliko stotina evra i biće vam vraćen na karticu najčešće nedelju dana nakon što vratite automobil kompaniji. I ovo je najbolje da proverite pre nego što rezervišete vozilo.

Cene iznajmljivanja automobila na Kritu uvek možete proveriti putem interneta. Videćete da većina velikih kompanija za iznajmljivanje automobila ima slične cene kao i njihova konkurencija.

Budite ipak pažljivi kada rezervišete online, jer kompanije za iznajmljivanje nekada koriste trikove kako bi cene izgledale niže nego što jesu. Glavni način na koji to rade je da se celokupni iznos koji ćete platiti ne prikazuje na početku već tek kada uđete dalje u proces rezervacije.

Još jedan trik koji koriste je prikaz cene bez poreza, što znači da ćete na cenu morati da platite dodatnih 20%.

Uski putevi na Kritu i mesta na kojima se ulice čak sužavaju na jednu zakrivljenu traku za oba smera, razlog su zašto savetujemo da na Kritu iznajmite manji automobil.

Prilikom preuzimanja morate da pregledate iznajmljeno vozilo. Obavite detaljan pregled i skrenite pažnju agentu ako postoje neka oštećenja kao na primer opekotine od cigareta, polomljen retrovizor ili naprsla šoferšajbna. Proverite da li su sva ova oštećenja zabeležena u zapisniku.

Izvor: Grčkainfo.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.