Koliko košta zamena zimskih guma, a koliko kupovina novih ili polovnih? 1Foto: Pixabay/Mariakray

Zakon o bezbednosti u saobraćaju, prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, predviđa da su od 1. novembra do 1. aprila obavezni zimski pneumatici na vozilima.

Kako pomenuti Zakon predviđa, od ovog ponedeljka su obavezne zimske gume na vozilima. Da se ne bi plaćale skupe kazne za nezamenjene gume, letnje je potrebno zameniti zimskim.

U većini vulkanizerskih radnji u Beogradu zamena zimskih guma košta od 600 do 1.500 dinara po gumi. U nekima taj raspon kreće od 500 dinara, a cena zavisi od veličine gume, njene širine, visine i prečnika, pa i proizvođača.

Najjeftinija je zamena za gume manjeg prečnika (15 inča) kada po jednoj cena iznosi 600 dinara. Kada se radi o zameni guma za terenska vozila, zamena je skuplja po jednoj gumi, može biti i preko 1.000 dinara, čak i do više od 2.000 dinara.

Kada se radi o kupovini novih zimskih guma, opet je u pitanju veličina gume, kao i vrsta vozila za koje se kupuje. Cena novih guma koje imaju prečnik od 15 inča uglavnom se kreće od 3.000 dinara pa naviše. Kada se radi o novim gumama prečnika većeg od 15 inča, kao na primer od 18, onda su cene od 50 evra pa naviše.

Za vozila kojima su potrebne gume prečnika čak i do 20 inča, cene mogu biti i do 300 ili 400 evra po gumi. Radi se najčešće o terenskim vozilima ali i za druga mogu biti skuplje ukoliko je kako veličina, tako i kvalitet ili proizvođač u pitanju.

Za polovne gume su znatno manje cene nego za nove. U nekim radnjama i na nekim mestima, ili kupovinom preko interneta, cene se kreću od 10/15 evra  pa naviše, zavisno od veličine gume. Međutim, polovne zimske gume su svakako mnogo povoljnije od novih guma bez obzira na veličinu.

Zamena letnjih guma za zimske obavezna je od 1. novembra, a one koji ovu obavezu ne ispoštuju čekaju skupe kazne. Kazne su od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a od 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica.

Prema Zakonu, pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje 4 mm, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

Iz Auto – moto saveza Srbije podsećaju i da automobil pred zimsku sezonu mora da bude pre svega tehnički ispravan i u tom smislu treba prvenstveno proveriti kočnice, uređaje za osvetljavanje, akumulator, brisače i temperaturu smrzavanja tečnosti u sistemu za hlađenje, a ne samo zameniti gume.