Od danas potrebne zimske gume na automobilima: Da li su zaista obavezne? 1Foto: Pixabay / HutchRock

Na svim vozilima od danas su obavezne zimske gume, sve do 1. aprila kada se menjaju ponovo za letnje.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju, prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, predviđa da od 1. novembra do 1. aprila, pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

Od 1. aprila vozači nisu više u obavezi da koriste propisanu zimsku opemu na vozilu.

Kako se navodi na sajtu Auto-moto saveza Srbije, saobraćajna policija neće kažnjavati ukoliko su na vozilu i dalje zimski pneumatici, ali stručnjaci tvrde da se oni u letnjim uslovima brže troše, pa je isplativije ipak zameniti ih letnjim.

Letnji pneumatici imaju šaru dubine 1,6 milimetra, a tvrđi su od zimskih i dizajnirani tako da podnose visoke temperature.

„Vulkanizeri preporučuju i da se letnje gume pune azotom koji je gušći od vazduha, pa ne moraju često da se dopunjuju a teže se zagrevaju na visokim letnjim temperaturama. Tako im se produžava vek trajanja“, navodi se na sajtu AMSS.

Oni podsećaju i da automobil pred zimsku sezonu mora da bude pre svega tehnički ispravan i u tom smislu treba prvenstveno proveriti kočnice, uređaje za osvetljavanje, akumulator, brisače i temperaturu smrzavanja tečnosti u sistemu za hlađenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari