samovozeći automobilFoto: Flystock / Shutterstock.com

Tehnološki napredak koji donose samovozeći automobili za mnoge ljude je i dalje neshvatljiv. Nova realnost na putevima posebno teško pada starijim ljudima koji jednostavno ne mogu svariti činjenicu da se automobili mogu kretati i bez vozača.

Najnoviji primer je 81-godišnji američki ratni veteran Keni koji je sa svojim najboljim prijateljem Džerijem upravo iskusio sve čari vožnje u automobilu bez vozača.

Iskustvo koje će dugo pamtiti

Umesto standardnog taksija, ispred njih se pojavio Jaguar bez vozača. Nasmejani dvojac prvo je mislio da se radi o policijskom vozilu, no ubrzo su shvatili da se radi o taksiju. Kada su seli na zadnje sedište, nije im bilo jasno gde je vozač, prenosi Jutarnji list.

Obojica su se odmah vezala sigurnosnim pojasom i u neverici promatrala što će se dogoditi.

@patriotickenny Riding in a self-driving car was an experience of a lifetime! Part 2 coming because it was too long! @officialwaymo #waymo #arizona #seniorcheck #selfdrivingcar #autonomouscar #blizzard #navyvet ♬ original sound – patriotickenny

Samovozeći automobil ih je na kraju oduševio

Reakcije ratnog veterana i njegovog najboljeg prijatelja izazvale su lavinu komentara na društvenim mrežama.

Nakon što je samovozeći automobil bez problema odradio vožnju, Keni i Džeri nisu skrivali oduševljenje:

„Automobil je odradio fenomenalan posao, bolje vozi sam nego s vozačem. Vožnja u samovozećem automobilu bilo je iskustvo života“, zaključio je fascinirani ratni veteran.

Koliki su napredak ostvarili samovozeći automobili?

Samovozeći automobili su u poslednjih nekoliko godina ostvarili značajan napredak, a očekuje se da će se taj trend nastaviti u budućnosti.

Najveći napredak u ovoj oblasti postignut je u razvoju softverskih rešenja za autonomnu vožnju. Tehnologije kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje i duboko učenje omogućavaju da automobili samostalno donose odluke o tome kako da se ponašaju u saobraćaju.

Međutim, postoje i neki izazovi koje je potrebno prevazići pre nego što samovozeći automobili postanu svakodnevna pojava na putevima. Na primer, neophodno je osigurati sigurnost i pouzdanost sistema, kao i osigurati pravnu regulativu za ovu vrstu vozila.

Uprkos tome, već postoje samovozeći automobili koji se testiraju u nekoliko gradova širom sveta. Mnoge kompanije ulažu velike napore u razvoj ove tehnologije i očekuje se da će u narednim godinama broj samovozećih automobila značajno porasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari