Sedam tipičnih grešaka u vožnji koje štete vašem automobilu 1Foto: Stock-Asso / Shutterstock.com

Ne dozvolite da sledeće navike unište vaš automobil. U nastavku nudimo savete kako da ih izbegnete i produžite vek svog vozila.

Svako od nas ima svoju tehniku vožnje. Iako smo svi u auto-školi učili ista pravila, na putu se svi ponašamo malo drugačije. Neki su manje, a neki više agresivni, kako prema ostalim učesnicima u saobraćaju, tako i prema sopstvenom automobilu. Radeći mnoge stvari tokom vožnje, mi mu ponekad nesvesno nanosimo štetu, piše Metropolitan.

Saznajte u narednim redovima da li možda i vi pravite neku od ovih grešaka i pokušajte se se odreknete ovih loših navika u vožnji.

1. Ubacujete u rikverc pre nego što se vozilo potpuno zaustavi

Većina vozača pravi ovu grešku, što može dovesti do habanja menjača. Zupčanici koji brinu o prenosu snage moraju se potpuno zaustaviti u menjaču pre prebacivanja.

2. Vi ste jedan od onih koji koriste kočnicu samo za smanjenje brzine

Ako držite bezbedno odstojanje, to nije neophodno, jer možete na vreme da skinete nogu sa papučice gasa i zakočite motorom, a možete dodatno da smanjite brzinu prebacivanjem u nižu brzinu i laganim otpuštanjem kvačila. Ako stalno koristite kočnice, moraćete često da menjate kočione pločice i diskove.

Takođe nanosite štetu svom automobilu ako koristite isključivo kočnice kada vozite nizbrdo. Ovo može da izazove pregrevanje kočionog sistema i habanje diskova, pa se preporučuje pomoć pri kočenju kočenjem motorom, tj. prebacivanjem u niži stepen prenosa.

3. Imate jednu ruku na ručici menjača tokom vožnje

To dovodi do problema sa habanjem i problema pri menjanju brzinu jer stvarate konstantan pritisak na menjač, što može negativno uticati na njegov sklop. Pored toga, bezbedna vožnja zahteva obe ruke na volanu.

4. Pretrpavate vozilo

Iako automobil može da izdrži mnogo, on ipak ima i gornju granicu ili preporučeno opterećenje, tj. maksimalnu dozvoljenu težinu vozila. Što je vozilo više opterećeno, veće je opterećenje amortizera, točkova, kočnice… Uz to, trošimo dodatne količine goriva.

6. Ignorišete znakove upozorenja

Prečesto ignorišemo znakove upozorenja i odlažemo posetu servisu, što često dovodi do toga da nas automobil izneveri u najnepovoljnijem trenutku. Ako čujete škripu i druge čudne zvukove kojih inače nema, to je još jedan znak da nešto nije u redu sa automobilom i da je neophonda poseta mehaničaru što pre.

7. Ubrzavate pre nego što se motor dovoljno zagreje

Ljudi su često u žurbi, a to se vidi i u vožnji, jer želimo da što pre stignemo na svoje odredište. Iako se savremeni motori brzo zagrevaju, to nije slučaj za sve motore. Dok se ne zagreje na radnu temperaturu, uverite se da broj obrtaja ne prelazi 2000 obrtaja u minuti. Zimi se preporučuje da vožnja u početku bude spora kako bi se motor zagrejao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.