Snimanje tehničkih pregleda od ponedeljka 1Foto: Dejana Majstorović

Svi koji obavljaju tehničke preglede vozila od ponedeljka su u obavezi da ceo postupak snime i taj snimak čuvaju godinu dana, prenosin RTS.

Kako navodi RTS, počinje i novo merenje izduvnih gasova, a oni koji su skinuli katalizator imaju dve godine da ga vrate i da time kompletiraju auto.

Nova pravila donose proveru ispravnosti vozila u domenu kvalitetnijeg pregleda. Po novom sistemu tehnički pregledi uvode dodatne uređaje za proveru određenih delova na vozilu koji se do sada nisu proveravali. Sve se snima kamerama koje su već postavljene.

„Svaki tehnički pregled biće sniman video-nadzorom. Te snimke mi smo u obavezi da čuvamo godinu dana, to je najveća novina od ponedeljka“, navodi Marko Manojlović, vlasnik tehničkog pregleda, za RTS.

Što se tiče izduvnih gasova razrešena je dilema ko može, a ko ne može da prođe tehnički. Većina vozila koja su kompletna lako prolaze test izduvnih gasova, dok se za starija vozila koja nisu imala fabrički katalizator on se neće ni tražiti. Oni koji su skinuli katalizator dobili su dve godine da ga vrate.

„Svi automobili koji su do 5. jula 2021. godine registrovani u Republici Srbiji još dve godine ne moraju da imaju kompletan izduvni sistem, nakon toga će morati da kompletiraju izduvni sistem svog automobila, ali će morati da zadovolje neke norme izduvnih gasova“, ističe Manojlović.

Godišnje se u Srbiji registruje 2.300.000 vozila, a njihova prosečna starost je 15-16 godina.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Snimanje tehničkih pregleda od ponedeljka”

  1. A koja firma je dobila pravo snimanja I naplate ove usliuge?

  2. Sve je dobro u redu samo jedno mi nije jasno, zašto u toku pregleda se motor turira tri puta do 3000 obrtaja??? U ch se dižu obrtaji od dve do tri hiljade jer jsu to najčešći radni obrtaji mot na putu (bez turiranja) to nisu uslovi normalnog sagorevanja u motoru…. Hvala

  3. Ako ovako nastave samo ce vlast da se vozi jer samo oni biju po 400- 500 -700 000. svakog meseca i onda je normalno da je prosek 70 000. A kad bi se vlast izuzela prosek bi bio 25 000. Pa vozite vi sa tom platom nova kola.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.