Banane u prodavnicama su uvek broj 1 na vagama - evo i zašto 1Foto: Nataliia Makarovska / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Da li ste primetili da je oznaka za banane u prodavnicama uvek broj 1?

Banane su jedna od namirnica koju mnogi obožavaju, a i među najprodavanijim su proizvodima u prodavnicama. Pored toga, kada se oznakama težine pristupa po abecednom redu, banane su takođe na vrhu liste.

Naravno, proizvodi kao što su artičoke, ananas ili avokado dolaze po abecednom redu ispred banana, ali su zbog popularnosti i učestalosti kupovine banane zadržale broj 1 na skali, odnosno da kupci ne bi dugo tražili za njima, piše Get To Text.

Banane se uzgajaju u 150 različitih zemalja

Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati tokom cele godine, a najviše banana se konzumira u Ruandi: 279 kg banana po glavi stanovnika.

Prehrambena industrija koristi skalu od 7 boja za određivanje zrelosti banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuvaju pre konzumiranja, dok drugi kupuju gotovo braon banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim domaćim pićima.

Američki maloprodajni lanac Volmart je 2013. otkrio da su banane najprodavaniji proizvod u njihovim prodavnicama.

Sajt Science Meets Food piše da je banana najpopularnije voće na svetu i da je četvrta najvrednija prehrambena kultura na svetu, odmah iza pšenice, pirinča i mleka. National Geographic piše da banane čine približno 75 odsto trgovine tropskim voćem i da se godišnje pojede više od sto milijardi njih. Oni su i voće koje se najviše izvozi na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari