Šta rade tate kad porođaj počne? 1Foto: Pixabay

Koliko god se trudili da pomirimo vekovima različite uloge, da podelimo poslove i odgovornosti, kad su trudnoća i porođaj u pitanju, neminovno je sve na mami. Ipak, i tata prolazi sve to sa njom, na svoj, ni malo jednostavan način.

Možete li da zamislite da vaše dete raste u nekom drugom telu, a da se rađa bez vašeg prisustva? Da sedite i čekate da vam neko javi telefonom da je vaše dete došlo na ovaj svet…

Bez da merimo kome je koliko teško, kome je teže, a kome eto baš lako, želimo da se osvrnemo i na emocije koje tate proživljavaju kad se rađaju u novoj, toliko važnoj životnoj ulozi.

“Dragi, počelo je” 

Sudeći po iskustvu Bebac roditelja, scene iz filmova koje su prilično preuveličane i karikirane kada su u pitanju trudnice, reakcije budućih tata kad porođaj počne gotovo je identičan ako ne i izražajniji.

Hormoni koji se luče pred sam početak porođaja, pomažu mami da se umiri i potpuno posveti svom telu i porođaju. Kako sa druge strane muškarci ne idu na porođaj, ne luče opijat endorfin, a čitavih 9 meseci su potiskivali sve što se u njima “kuva”, neretko na početku porođaja eskaliraju burne emocije pa su trudnice te koje u takvom trenutku umiruju svoje partnere.

Bude tu i padanja u nesvest, zaboravljanja, spetljanja i to je sve ok. Jer, ne postaje se tata svaki dan.

Na kraju kada se sve završi ostaju anegdote koje se dugo prepričavaju. Ali do tada… nije ni tatama lako.

Tata na porođaju – neprocenjivo iskustvo! 

Većina muškaraca i ne pomišlja na odlazak u porodilište, posebno ako uzmemo u obzir da u većini naših porodilište prisustvo oca na porođaju nije ni dozvoljeno.  Ipak, ako se i kada ukaže prilika za to, ne postoji mesto na ovom svetu na kojem bi radije očevi bili, posebno ako su takvo iskustvo već imali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.