Beč (2): Odnos prema prirodi 1Foto: Ljuba Đorđević

Više od polovine Beča zauzimaju zelene površine. Jedna četvrtina čuvene Bečke šume nalazi se u samom gradu. To su sa ukusom uređeni prostori, sa spomenicima znamenitim ličnostima Austrije, vodoskocima, urednim travnjacima šišanim „na kratko“, poput vojnika… Bečlije vole prirodu, dovoljno im je da izađu u obližnji park. Tamo nonšalantno leže na travi, sunčaju se, čitaju, šetaju dečicu, grickaju kolače… Beč je izrazito zdrava sredina za život. Ne čudi stoga podatak da se taj grad visoko kotira na međunarodnim listama najboljih mesta za život. U prilog te tvrdnje dodajem i činjenicu da stanovnici austrijske prestonice piju vodu sa Alpa!

Koliko je Beč lep sa zemlje, možda je još lepši iz vazduha… Zato se popnite u neki od mnogobrojnih restorana „na krovu“. Videćete čarobna potkrovlja u staklu sa božanstvenim baštama… Dakle, zelenila – ima posvuda u parkovima, na ulicama i na krovovima…

A upravo kuća jednog od borca za očuvanje prirode je atrakcija. Poznata kao Hundertvaserova kuća, postala je poznata 60-ih godina 20. veka pa svom neobičnom obliku i bojama. Kao umetnik bavio se slikarstvom, skulpturom, arhitekturom, štampom, dizajniranjem odeće. Veliki borac za očuvanje prirode, trudio se da inkorporira prirodu i prirodne, organske oblike u svoja dela. Osim po šarenoj fasadi i nepravilnim linijama, ova zgrada se izdvaja mnoštvom zelenila koje se na njoj nalazi. U blizini kuće se nalazi i Hundertvaserov muzej. Posle obilaska, možete predahnuti u tom živopisnom ambijentu, u maštovito osmišljenom kafeu, koji se nalazi u okviru muzeja. A možete i pronaći udoban smeštaj u Hundertvaserovim apartmanima koji su izgrađeni po ideji umetnika.

Kad čovek duže šeta, malo bi da se odmori i nešto prezalogaji. Tako sam, šetajući gradom „nabasao“ na čuveni „Hawelka caffe“. Staro patinirano zdanje sa udobnim somotskim sofama u kojima danas sedi bečka gospoda, pijucka kafu i čita novine. Baš kao što su tu svojevremeno sedeli Hitler, Staljin, Tito… koji su bili redovni gosti… Doskoro, dok je bio živ, u uglu restorana sedeo je stari gospodin Hawelka, kome ni 95 leta nisu sprečavala da dođe „na posao“ u svoj restoran i druži se sa gostima.

Osim ovde, možete da svratite i u kafe Central, još jedno kultno mesto u austrijskoj prestonici, svedok istorije, mesto okupljanja mnogih poznatih istorijskih ličnosti poput Frojda, Trockog…Ovde je odlična kafa, kao i domaći kolači.

Nedavno je u Beču otvoren prvi rolerkoster-restoran u Austriji. U ovom neobičnom restoranu roboti serviraju hranu i prave koktele a hrana i piće stižu do gostiju preko šina zavijenih u petlju. Prilikom ulaska u restoran gosti dobijaju tabletu uz pomoć koje mogu da izaberu jelo i piće. U kuhinji pravi kuvari pripremaju svežu hranu a dva robota dobro upakovanu hranu i piće postavljaju na šine preko kojih uz maksimalnu brzinu od 30 km/h porudžbina stiže do gosta.