"Čajevi za duži životni vek": Među njima i kamilica 1Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Neki od najboljih čajeva koje možete piti za duži život poznati su kao „pravi čajevi“.  U njih spadaju zeleni, oolong, crni i beli.

Ovi čajevi sadrže stotine bioaktivnih jedinjenja, uključujući oni koji su pili nešto više od dve šolje zelenog čaja dnevno imali 22-33% smanjen rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa onima koji su pili manje od pola šolje zelenog čaja dnevno.

Od pomoći u smanjenju rizika od raka do podrške funkciji vašeg mozga, pa čak i poboljšanja elastičnosti kože kako bi se zaustavilo opuštanje i sačuvao mladalački sjaj, zeleni čaj je nazvan „Eliksir Bendžaminovog dugmeta“.

Beli čaj

Iako nije toliko popularan kao drugi pravi čajevi, beli čaj može biti izvor mnogih važnih jedinjenja koja mogu da podrže naše opšte zdravlje, kao što je EGCG“, objašnjava Manaker, prenosi N1 Zagreb.

Beli čajevi mogu da sadrže veće koncentracije katehina od drugih čajeva, kao što je EGCG. Takođe ima antioksidativne i antiproliferativne efekte protiv ćelija raka.

Crni čaj

Crni čajevi mogu vam pomoći da živite duži život podržavajući zdravlje srca i ublažavajući potencijalne kardiovaskularne probleme.

Podaci pokazuju da ljudi koji redovno konzumiraju tri ili više šoljica crnog čaja dnevno imaju smanjen rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Čaj od hibiskusa

Iako čaj od hibiskusa ne sadrži ista biljna jedinjenja kao pravi čajevi, on može ponuditi jedinstvene prednosti zahvaljujući sopstvenim prirodnim jedinjenjima.

Neki podaci pokazuju da svakodnevno ispijanje ovog čaja može pomoći u snižavanju krvnog pritiska – što bi zauzvrat moglo pomoći ljudima da žive zdravije.

Čaj od kamilice

Još jedan biljni čaj koji je naučno povezan sa dugovečnošću je čaj od kamilice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.