Četvrtina građana Srbije nikada nije koristila kontracepciju tokom seksa 1Foto: Pixabay/FranckinJapan

Građani Srbije pretežno primenjuju tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu, saopštio je Institut Batut povodom Svetskog dana kontracepcije.

Prema rezultatima poslednjeg reprezentativnog istraživanja višestrukih pokazatelja, na koje podseća Batut, savremenu i efikasnu kontracepciju u Srbiji koristi manje od petine žena iz opšte populacije koje su u braku ili vanbračnoj zajednici, tačnije 18,4 odsto, a tradicionalnu dvostruko više – 40 odsto.

Među modernim metodima kontracepcije najviše se koristi kondom za muškarce – 12,4 odsto, mnogo ređe kombinovana oralna kontracepcija – 3,3 odsto, intrauterini ulošci 2,2 odsto, sterilizacija žene 0,4 odsto i ženski kondom 0,1 odsto.

U potpunosti su iz upotrebe isključeni dijafragma, spermicidi, progestagenska oralna kontracepcija, depo-injekcioni preparati, implanti i voljna sterilizacija muškarca.

U pomenutom istraživanju nije navedena hitna – postkoitalna kontracepcija, mada se verovatno često koristi pa i zloupotrebljava među mlađim ženama.

Među tradicionalnim metodima dominira metod prekinutog snošaja – 35 odsto, dok je metod izbegavanja odnosa u „plodnim danima” i ostale „prirodne metode” koristilo pet odsto ispitanica.

Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 24,2 odsto građana, a potrebe za kontracepcijom nisu zadovoljene kod 14,9 odsto anketiranih žena.

Šta vi koristite kao kontracepciju?

View Results

Loading ... Loading ...

Koliko i koje kontraceptivne metode koriste ljudi širom sveta?

U skoro svim regionima sveta učestalost korišćenja kontraceptivnih metoda je najveća među ženama generativnog doba (15–49 godina) koje su u braku ili u vanbračnoj zajednici. Posmatrano na globalnom nivou, 63 odsto žena u generativnom dobu koje su u braku ili vanbračnoj zajednici koristi neki oblik kontracepcije.

Upotreba kontracepcije bila je iznad 70 odsto u Evropi, Latinskoj Americi, na Karibima i u Severnoj Americi, dok je u srednjoj i zapadnoj Africi bila ispod 25 odsto.

Prema procenama SZO, 214 miliona žena generativnog doba iz zemalja u razvoju koje ne koriste nikakvu metodu kontracepcije imaju nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom.

Podaci SZO kažu i da bi potreba modernih metoda kontracepcije sprečila 308 miliona neplaniranih trudnoća, dok bi ispunjavanje svih nezadovoljenih potreba žena za modernim metodima kontracepcije sprečilo dodatnih 67 miliona neželjenih trudnoća na godišnjem nivou.

Procene su i da oko 15 miliona adolescenata koristi neku od modernih metoda kontracepcije, dok 23 miliona adolescenata ima nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom i stoga su pod povećanim rizikom od neželjene trudnoće.

Neke metode kontracepcije mogu da spreče prenošenje HIV-a i drugih seksualno prenosivih infekcija. Žene koje žive sa HIV-om imaju u većem procentu nezadovoljenu potrebu za planiranjem porodice i uslugama reproduktivnog zdravlja u odnosu na opštu populaciju, delimično zbog nedostatka ulaganja u integrisane usluge planiranja porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.