Foto: Pixabay / Glavo

Istraživanja su pokazala da se bolesti vezane za poremećaj ponašanja, ličnosti i komunikaciju javljaju i kod životinja, piše Petface.net.

Napretkom nauke i povećanjem upotrebe lekova, zapaženo je kako određeni lekovi koji su eksperimentalno davani životinjama takođe utiču na njihovo ponašanje kao i kod čoveka, pišu Vijesti.

Ono što se prvo ispitivalo bio je strah. Davanjem lekova za regulisanje osećaja straha kod čoveka zapaženo je da ono ima isti efekat i na životinje. Za naučnike najinteresantnije polje ispitivanja bila je demencija, opisana kao opšte propadanje mentalnih sposobnosti u takvoj meti da onemogućava normalan život.

Kada pas počne duže da spava, ako je agresivan kada se probudi to može biti pokazatelj dementnog stanja u kojem se nalazi. Česti pokazatelji demencije kod pasa su usporeno kretanje i apatično ponašanje. Pas počinje da menja svoje navike i može biti agresivan ukoliko vi želite da on popravi svoje ponašanje.

Dementni psi se mogu oglušiti o naređenje i pokazivanje straha im je učestalije. Mogu da izgube kućne navike, da se kroz dobro poznat prostor, u kojem su proveli deceniju života i više ne snalaze dobro. Lajanje bez razloga, dugo sedenje u ćošku, glave okrenute ka zidu, besciljno lutanje, konfuzija i dezorjentisanost mogu nam ukazati na demenciju.

Ovi poremećaji, ako nisu izazvani nekim oboljenjem, nazivaju se kognitivnom disfunkcijom pasa (canine cognitive dysfunction – CCD). Ovo oboljenje je po dijagnozi istovetno sa demencijom kod ljudi. Kod starijih pasa na naglo paljenje svetla, pojavom zvuka ili nekom radnjom koja je bila uobičajena može se dogoditi epileptični napad. Ovo je odgovor odakle potiču takvi napadi ako ne postoji jasno objašnjenje u fiziologiji i patologiji. Razlog je CCD bolest.

Svakako ne treba zanemariti činjenicu da promena ponašanja pasa može biti uzrokovana i patološkim oboljenjima. Tu pre svega spadaju bolesti bubrega, dijabetesa, štitne žlezde, poremećaj varenja, anemija, hronični bolovi, bolovi zglobova, kostiju i skrivena tumorska oboljenja.

Kada sve ovo znamo, onda nam je jasno zašto naši ljubimci kada postanu seniori traže veću pažnju i negu. U svakom slučaju, redovniji odlazak veterinaru će biti obavezan, kako biste i vi i vaš “deka” provodili mirne i srećne dane u starosti.