Da li stvarno treba da perete pirinač pre kuvanja: Evo šta kažu stručnjaci 1Pirinač, foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Prema stručnjacima za kulinarstvo, ispiranje pirinča može da smanji količinu skroba koji se ispira sa ove namirnice, što možete da primetite po mutnoj vodi nakon što operete pirinač.

U kulinarskim krugovima, ispiranje se preporučuje za neka jela u kojima želite pojedinačna, nelepljiva zrna.

Međutim, kod drugih jela kao što je rižoto, paelja i pirinčani puding (jela gde želite da postignete lepljiv i kremast efekat), ispiranje se izbegava, piše IFL Science, a prenosi N1 Zagreb.

Tradiconalno se pirinač ispirao kako bi se uklonila prašina, insekti, kamenčići i delovi ljuske. Međutim, u moderno vreme, s sve većom upotrebom plastike, otkriveno je da se u nekim vrstama ove namirnice nalazi mikroplastika.

Istraživanja su pokazala da proces ispiranja pirinča može da ukloni do 20% plastike.

Takođe, važno je napomenuti da se pirinač prirodno može da sadrži arsen, ali je ispiranjem moguće ukloniti do 90% od ukupne količine bio-pristupačnog arsena.

Međutim, ispiranjem se takođe uklanjaju i hranjive materije važne za naše zdravlje, uključujući bakar, gvožđe, cink i vanadijum.

Nivo arsena u pirinču varira u zavisnosti od mesta gde se uzgaja, vrste pirinča i načina pripreme.

Najbolji savet je da ipak pre kuvanja isperete pirinač da biste sačuvali zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari