Da li trovanje vitaminima može da prouzrokuje smrt 1Foto: Profimedia

Stigla je sezona prehlada i gripa, a sve više smo svedoci različitih preporuka da unosimo što više vitamina, kako bismo se zaštitili. Ipak, da li možemo da preteramo sa vitaminima i izazovemo trovanje i šta treba da znamo pre nego što ih konzumiramo?

Iako na svakom pakovanju vitamina treba da stoji preporučena dnevna doza unošenja, često se dešava da ih pojedinci ignorišu, te se odlučuju da uzimaju vitamine na svoju ruku. Prekomerno unošenje vitamina može ozbiljno da ugrozi naše zdravlje.

Kada je u pitanju unošenja vitamina hranom, rizici od predoziranja su veoma mali. Međutim, kada se radi o dodacima ishrani, tu treba biti oprezan.

Naše telo i prirodno proizvodi neke vitamine poput D i K, te bi dodatno unošenje moglo veoma loše da se završi.

Najbolje je da se pre uzimanja vitamina posavetujete sa vašim lekarom koji će vam reći u kojim količinama i u kombinaciji sa kojim lekovima možete uzimati vitamine, jer svačije telo različito reaguje.

Kako prepoznati trovanje vitaminima i koji su simptomi?

Trovanje različitim vitaminima prouzrokuje i različite nuspojave, te tako trovanje vitaminom A nije isto kao i trovanje vitaminom D. U nastavku teksta pogledajte kakve posledice možete da očekujete, ukoliko do ove pojave dođe.

Vitamin D

Iako se vitamin D pokazao kao efikasan u borbi protiv korona virusa, uzimanje velikih količina ovog vitamina može da dovede do opasnih posledica, uključujući mršavljenje, gubitak apetita i nepravilan rad srca.

Takođe, prekomeran unos vitamina D dovodi do povećanja kalcijuma u krvi zbog čega telo slabi, a pojedinac oseća mučninu, bolove u kostima, povraćanje, probleme sa bubrezima, praćene čestim mokrenjem.

Vitamin A

Kada je unos vitamina A u pitanju, nedovoljne količine mogu prouzrokovati ono što se zove hipovitaminoza, čije su posledice sušenje kože, opadanje kose, pojave noćnog slepila i mnogi drugi.

Isto tako, preterano unošenje ovog vitamina, dovodi do hipervitaminoze, čiji su simptomi, kada je A vitamin u pitanju, povišen krvni pritisk, koma, pa čak i smrti. Prekomerna konzumacija vitamina A u trudnoći može čak oštetiti plod.

Vitamin E

Moždani udar, visok krvni pritisak i zgrušavanje krvi su najčešće posledice prekoračenja navedene dnevne doze. Iako je dobar za kožu, srce, oči i mnoge druge organe, moramo da budemo obazrivi pri njegovoj upotrebi.

Vitamin C

Vitamin C je poznat po tome što je dostupan u mnogim svakodnevnim namirnicama i ima nisku stopu toksičnosti. Međutim, to ne znači da možemo da ga unosimo prema svojim procenama. Simptomi trovanja vitaminom C uključuju grčeve u želucu, dijareju, glavobolju, povraćanje, a mogu se javiti i svakodnevne migrene.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa održavaju nivo energije u našim ćelijama i posebno su važni za njihovo zdravlje. Međutim, trovanje ovim vitaminima dovodi do bolova u abdomenu, poteškoća sa vidom, oštećenja jetre, kao i nizom neuroloških problema.

Da li trovanje vitaminima može da ostavi smrtne posledice?

Iako je broj ovakvih slučajeva veoma mali, oni se ipak mogu dogoditi. Zbog toga je veoma važno da se u korišćenju vitamina uvek držite preporučenih dnevnih doza, osim u slučajevima kada vam je lekar preporučio drugačije.

Sve navedene posledice se mogu javiti kako kod zdravih osoba, tako i kod osoba sa lošim zdravstvenim stanjem. Oni kojima je zdravlje ugroženo mogu da imaju znatno intenzivnije i veće nuspojave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.