Da li znate šta označava simbol na slici: Postao je deo Ženevske konvencije 2005. godine 1Foto: Maxim Studio / Shutterstock.com

Simbol Crvenog krsta je nastao pre više od 150 godina s usvajanjem Prve ženevske konvencije 1864. Ideja je bila se njime zaštiti medicinsko osoblje koje pomaže ranjenicima na bojnom polju. Ubrzo nakon toga, simbol je takođe usvojen za identifikaciju humanitarnih službi društava Crvenog krsta širom sveta.

Tokom oružanog sukoba, simbol crvenog krsta znači „ne pucaj“ i on pokazuje da osoba, vozilo, zgrada ili oprema koje ga imaju na sebi nisu deo sukobljenih strana, već su tu da nepristrasno pruže pomoć žrtvama. Ovaj simbol, između ostalog, obezbeđuje zaštitu vojnih sanitetskih jedinica, prevoz ranjenika i humanitarnu pomoć Crvenog krsta.

U istu svrhu se koriste i simboli crvenog polumeseca i crvenog kristala. Zbog čega se oni uvedeni i da li imaju još neko dodatno značenje?

Crveni polumesec i crveni kristal

Iako se Crveni krst deklariše kao neutralna organizacija, mnoge zemlje u kojima je Islam dominantna religija nisu oduševljene što je on predstavljen, po njihovom shvatanju, tradicionalnim hrišćanskim simbolom. Iz tog razloga uveden je alternativni simbol, crveni polumesec, koji se danas koristi u 33 zemlje sveta.

Godine 2005. doneta je odluka da će još jedan simbol predstavljati poznatu međunarodnu humanitarnu organizaciju, kada je u Ženevi usvojen Dopunski protokol III uz Ženevske konvencije o usvajanju dodatnog znaka razlikovanja, piše Opseg.

Za tu svrhu izabran je crveni kristal, kao u potpunosti neutralan simbol, bez ikakvih religijskih konotacija. Zvanično je ušao u upotrebu 2007, a ubrzo je prihvaćen u Izraelu i Eritreji.

Sva tri zvanična simbola imaju isto značenje i koriste se s istim ciljevima, a to su ublažavanje ljudske patnje i zaštita života i dostojanstva ljudi u konfliktnim zonama i na teritorijama pogođenim prirodnim katastrofama ili drugim nepogodama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.