Foto: Srbija za mlade

Organizacija koja već sedam godina upoznaje mlade sa prirodnim bogatstvom i kulturnim dešavanjima Srbije, nastala okupljanjem mladih ljudi raznih profesija, sa idejom da Srbiju predstavi kao dinamičnu, atraktivnu i izazovnu zemlju, ove godine prešla je brojku od 6.000 članova.

Iako se na većini tura Srbije za mlade nađe bar jedan turista iz strane zemlje, za sebe ističu da su organizacija koja je prvenstveno okrenuta domaćim turistima i to, kako samo ime kaže, mlađim generacijama.

Poseta pećinama i šetnja kroz Lazarev kanjon, gde će vam lokalni vodič pričati i o samoj prirodi koliko i o vlaškoj magiji tog kraja, kao i šetnja vojvođanskim dvorcima i njihovim, i sada, bogatim ergelama konja svakodnevnica su članova ove organizacije.

– Kod nas su najposećenije ture kroz Đerdap, koje obuhvataju i obilazak Golubačkog grada kao i Lepenskog vira, ali i posete rezervatu Štrbac i kanjonu reke Uvac – objašnjava Davor Gavranović iz Srbije za mlade.

Kako ističe jedna od tura na koju su posebno ponosni desiće se ovog jula, na Staroj planini i reč je o Moon festu.

– U noći između 27 i 28. jula organizujemo noćni uspon na najviši vrh Stare planine, Midžor, u noći punog meseca kao i noći kada se očekuje najveće pomračenje meseca u 21. veku. Sada imamo 150 prijavljenih, a do kraja roka za prijavu očekujemo najmanje 300 prijava, dodaje Gavranović.

U organizaciji sa turističkom organizacijom Knjaževca pored noćnog uspona, učesnici ture slušaće predavanja profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša, postoji mogućnost i spuštanja zip-linom, vožnja kajakom, ronjenje u Zavojskom jezeru, kao i mnoge druge aktivnosti.

Rad u cilju promocije duhovnih i materijalnih vrednosti Srbije, reklo bi se, pod parolom „prvo upoznaj svoje dvorište pre nego što pohitaš negde napolje“ počeo je skromno. Sada su njihove ture mapirale sve krajeve naše zemlje, uključujući i posete metohijskim manastirima kao i uspon na Šar planinu. Za sebe ističu da pored omladinskog turizma promovišu i toleranciju, društvenu i ekološku odgovornost kao i edukaciju i druženje mladih.

Pored Festivala punog meseca, jul Srbije za mlade vrvi od dešavanja. Neka od njih su Drinska regata, Zlatovanje-aktivno leto na Zlataru, šetnja kanjonima Uvca, kao i krstarenje Drinom do Višegrada.

Ono što ih razlikuje od turističkih agencija, jeste sinergija koja se na putovanjima razvija, osećaj zajedništva kao i uviđanje nekih novih krajolika naše zemlje, koji su do tog trena posetiocima bili nepoznati.