Foto: Wild Serbia

Sve to, naravno, ima svoje čari, ali obilje divlje lepote koju možemo otkriti „kod kuće“ često je neopravdano zapostavljeno.

Koliko blaga kriju, za mnoge neotkriveni delovi Srbije, svedoči broj turista koji iz inostranstva, u potrazi za prirodom, ali i zabavom, dolaze upravo kod nas. Poslednjih godina ova grana privrede doživljava procvat.

Bogati planinski predeli, kanjoni, stene, pećine, reke, jezera, pogodno su tle za razvijanje avanturističkog turizma. Uz dobro osmišljen program i obučene vodiče – speleologe i alpiniste – turističke agencije nude nam razne mogućnosti da upoznamo prirodu Srbije i Balkana.

Jedna od takvih je i agencija Wild Serbia, nastala pre devet godina u Valjevu, koju čini ekipa mladih ljudi, ljubitelja prirode i sporta. Ideja i cilj jeste promovisanje prirodnih lepota Srbije, kao i zdravog i drugačijeg stila života.

– Naša agencija je specijalizovana za avanturističke programe. Organizujemo kajak ture, kanjoning, paraglajding, penjanje, kao i speleološke ture i mnoge druge. Tu su, naravno i obilasci naših najboljih festivala, kao što su Exit i Guča – objašnjava Ivan Nastić iz agencije Wild Serbia.

U njihovoj ponudi su najlepše destinacije Balkana. Tu su reka Drina, Uvac, Ibar, Timok, Perućacko jezero, Dunav, Sava, Fruška Gora, Tara, Durmitor, Dubrovnik.

Iako „avanturistički program“ zvuči možda previše „avanturistički“, za ovakvo iskustvo nije neophodna vrhunska fizička kondicija. Ture su uglavnom pogodne i za decu i za starije.

– Što se tiče klijenata, naše iskustvo je pokazalo da su za ovaj vid putovanja podjednako zainteresovani i domaći i strani turisti, a među gostima iz inostranstva najviše je onih iz zemalja Beneluksa, Skandinavije, ali i iz cele Evrope – kaže Nastić.

Najviše interesovanja, kako tvrdi, ima za kajak ture, i to na Uvcu i Drini.

Reka Uvac, poznata po svojim meandrima i fascinantnoj zelenoj boji, smatra se jednim od najlepših mesta u Srbiji. Ova planinska reka, najduža pritoka reke Lim, nalazi se na nadmorskoj visini od 902 do 1.276 metara. Postavljanjem brana, nastala su tri veštačka jezera, Zlatarsko jezero ili Kokin Brod, Sjeničko ili Uvačko jezero i Radoinjsko jezero. Mesto je poznato i po beloglavom supu, ptici koja je, nakon početka njenog izumiranja i pronalaska sedam jedinki u ovom kanjonu, postala simbol Zlatarskog jezera.

Retko ko je imao prilike, a bogami i hrabrosti, da se oproba i u speleologiji. Ova disciplina obuhvata proučavanje pećina, kako njihovog postanka i razvoja, tako i njihovog podzemnog sveta. Da biste se upustili u ovakvu avanturu i zavirili u carstvo stalaktita i stalagmita, neophodna vam je zaštitna oprema i duplo osvetljenje, kao i dobar trening ili pouzdan vodič. Najveći broj pećina u Srbiji nalazi se na istoku, naročito na obroncima Homoljskih planina, a po njima je poznat i Zlatibor.

Blizu Valjeva uzdižu se Valjevske planine, izgrađene od nekarbonatskih stena, poznatih po velikom broju raznolikih objekata i prelepih ukrasa. U ponudi ove agencije nalazi se obilazak Ponare, neuređene pećine dužine jednog kilometra i Petničke pećine, u kojoj se nalazi bogato arheološko nalazište.

Moguće je oprobati se i u više ovakvih disciplina tokom jednog putovanja. „Organizujemo i kombinovane ture, pa tako u sklopu jednog aranžmana klijenti imaju i kajaking i kanjoning, i penjanje i speleologiju“, navodi Nastić.

Još jedna zanimljivost u ponudi jeste i tim bilding program za koji, kako kaže Nastić, postoji veliko interesovanje.

– Za taj program se prijavljuju firme. NJihovim zaposlenima organizujemo razne sportske aktivnosti, a oni se, kroz takvo neformalno okupljanje bolje upoznaju – objašnjava Nastić.