EK i Austrija obezbedile 651.000 doza vakcina za Zapadni Balkan 1Photo: Beta/ Friso Gentsch/dpa via AP

Evropska komisija (EK) i Austrija saopštile su danas da su zaključeni sporazumi o isporuci vakcina protiv kovida-19 Zapadnom Balkanu.

Navodi se da je 651.000 doza vakcine Biontek/Fajzer finansirala Evropska komisija a biće podeljene uz pomoć Austrije.

Prva isporuka svim partnerima EU u regionu će stići u maju a isporuke će se, u redovnim tranšama, nastaviti do avgusta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je značaj ubrzavanja vakcinacije širom sveta i zadovoljstvo što su obezbedjene doze koje će pomoći da se na Zapadnom Balkanu vakcinišu medicinski radnici i druge osetljive grupe.

„EU stoji uz naše partnere u regionu koji od nas traže podršku. Želim da zahvalim Austriji što će olakšati transfer i tako pokazati svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa Zapadnim Balkanom“, rekla je Fon der Lajen.

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji podsetio je da EU pruža podršku regionu od početka pandemije, kako isporukom medicinske opreme, tako i jačanjem otpornosti na izazove.

„Stalo nam je do Zapadnog Balkana čija je budućnost u EU“, rekao je Varheji.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da je podrška Zapadnom Balkanu da dobije vakcine „akt evropske solidarnosti i investicija u zdravlje i bezbednost u celom regionu“.

Kako je istakao, „niko nije siguran dok svi nismo sigurni“.

Vakcine su finansirane iz paketa od 70 miliona evra koji je Komisija odobrila u decembru kao pomoć za pokrivanje troškova za vakcine.

Komisija je saopštila da će se vakcine isporučivati po zemljama regiona na osnovu epidemioloških potreba a prioritet će biti imunizacija medicinskih radnika i drugih osetljivih grupa.

 

Varheji: EU šalje 651.000 doza Fajzer vakcina partnerima na Zapadnom Balkanu
 EU će, počev od maja, dostaviti 651.000 doza vakcina kompanije Fajzer partnerima na Zapadnom Balkanu, namenjenih pre svega zdravstvenim radnicima u „crvenim zonama“ borbe protiv korona virusa, izjavio je u Briselu evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Varheji je danas rekao da će, u dogovoru s partnerima na Zapadnom Balkanu, prednost u dobijanju vakcina imati zdravstveni radnici i najugroženije grupe kako bi taj region, kako je rekao, uspeo da prevazidje „ogromne izazove“ pandemije korona virusa.

Evropski komesar je kazao da će vakcine biti plaćene direktno iz 70 miliona evra sredstava iz budžeta EU, namenjenih podršci Zapadnom Balkanu u suzbijanju pandemije korona virusa.

Vakcine će biti dostavljene pre svega zahvaljujući spremnosti vlade Austrije da izdvoji odredjenu količinu doza za pomoć Zapadnom Balkanu, naveo je Varheji.

On je rekao da je EU sa partnerima na Zapadnom Balkanu precizirala njihove potrebe i da će njima na osnovu toga biti isporučene odredjene količine vakcina.

Dodao je da bi svi zdravstveni radnici u prvoj zoni bitke protiv korona virusa trebalo da budu vakcinisani u roku od tri meseca.

Varheji je takodje izrazio zahvalnost vlastima Srbije što su deo raspoloživih vakcina podelile sa gradjanima u regionu.

Evropski komesar je naveo da je EU do sada izdvojila 3,3 milijarde evra za pomoć regionu u jačanju zdravstvenih sistema, što uključuje isporuku vozila za intenzivnu negu i drugu opremu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “EK i Austrija obezbedile 651.000 doza vakcina za Zapadni Balkan”

  1. U Austriji je 92% stanovnika NEvakcinisano (potpuno).Ne razumem zašto se oni više brinu o stanovnicima zapadnog Balkana nego o svojim?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.